Šiaulių apskrities kultūros ir meno projektams – per 616 tūkstančių eurų

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio (Radviliškio r.) tradiciniam ciklui „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ skirta 6 000 eurų.

Lietuvos kultūros taryba paskyrė finansavimą Tolygios kultūrinės raidos programai. Pirmajame etape kultūros ir meno projektams regionuose skirta per 2,6 milijono eurų, finansuoti 443 kultūros ir meno projektai devyniose Lietuvos apskrityse. Vilniaus apskrities kultūros ir meno projektų finansavimo rezultatai dėl nenumatytų struktūrinių pokyčių bus paskelbti kovo 23 dieną.

Projektų ir finansavimo lyderė – Šiaulių apskritis. 88-iems kultūros ir meno projektams paskirstyta daugiau kaip 616 tūkstančių eurų.

Finansavimas skirtas sociokultūriniams bibliotekų projektams, tęstiniams festivaliams, šventėms, parodoms, kūrybinėms dirbtuvėms/laboratorijoms, edukacinėms ir etnokultūrinėms veikloms, interaktyviems maršrutams, etnografinėms ir archeologinėms ekspedicijoms, leidybai ir paskaitų ciklams.

„Kūrybinės iniciatyvos“ projektams įgyvendinti skirta 196 691 euras, „Istorinės atminties puoselėjimas“ – 172 217 eurų, „Etninės kultūros išsaugojimas ir puoselėjimas“ – 144 300 eurų, „Kūrybinės inovacijos“ – 103 331 euras.

Pasak Šiaulių apskrities regioninės kultūros tarybos atstovų, projektai įtrauks naujas institucijas į projektinę veiklą, kurs tradicinius ir inovatyvius kultūros produktus bei paslaugas, stiprins vietos bendruomenės kūrybiškumą.

Alytaus apskrities kultūros ir meno projektams paskirstyta daugiau kaip 264 tūkst. eurų (61 projektas), Kauno apskrityje finansuoti 48 kultūros ir meno projektai, jiems paskirstyta per 234 tūkst. eurų, Klaipėdos apskrities kultūros ir meno projektams paskirstyta daugiau kaip 292 tūkst. eurų (33 projektai), Marijampolės apskrities kultūros ir meno projektams – daugiau kaip 334 tūkst. eurų (43 projektai).

Panevėžio apskrities kultūros ir meno projektams paskirstyta daugiau kaip 218 tūkst. eurų, finansuotos 39 iniciatyvos. Tauragės apskrities 47-iems kultūros ir meno projektams paskirstyta daugiau kaip 266 tūkst. eurų. Telšių apskrityje finansavimas skirtas 39 kultūros ir meno projektams (per 195 tūkst. eurų), Utenos apskrityje finansuoti 45 projektai (per 260 tūkst. eurų).

Lietuvos kultūros tarybą sudaro pirmininkė, muzikologė Asta Pakarklytė, tautinių mažumų atstovas Dainius Babilas, aktorė dr. Elzė Gudavičiūtė-Puskunigė, teatro kritikas Vaidas Jauniškis, muzikologė Jūratė Katinaitė, istorikas dr. Rimvydas Laužikas, skulptorius ir kino kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, architektas Rolandas Palekas, literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas, kultūros vadybininkė Rita Valiukonytė, etnologė dr. Aušra Žičkienė.

Projektus vertinę regioninių kultūros tarybų nariai pažymėjo, kad dominuoja tęstiniai, tradiciniai festivaliai ir šventės, bet taip pat kuriasi meno rezidencijos, ieškoma naujų būdų įtraukti vietos bendruomenes į kultūros projektus ne tik juos stebint, bet ir aktyviai įsijungiant į veiklas.

Nuo kovo 1 dienos Panevėžio, Šiaulių, Telšių ir Utenos apskrityse veikiančios organizacijos ir kūrėjai gali dalyvauti antrajame konkurse.