Šiaulių 1-ojoje muzikos mokykloje puoselėjama tautinė muzika

Mokyklos nuotr.
II respublikinio Antano Žemaičio jaunųjų kanklininkų ir birbynininkų konkurso laureatai su savo mokytojais.
Šiaulių 1-oji muzikos mokykla organizavo II respublikinį Antano Žemaičio jaunųjų kanklininkų ir birbynininkų konkursą. Pirmasis konkursas vyko 2018 metais.

Konkurso idėjos autorei mokytojai Elenai Ralienei Antanas Žemaitis buvo pirmasis kanklių mokytojas. Tai – ne eilinė asmenybė, dažnai prisimenamas kaip „kanklių gydytojas“, geriausias Lietuvoje šio instrumento technologinių problemų žinovas-meistras, suteikdavęs kanklininkams pagalbą svarbių renginių metu, Dainų švenčių atlikėjas, konsultantas.

Šis konkursas nuo kitų skyrėsi savo nuostatais – dalyvaujantys atliko tik lietuviškus kūrinius, o jiems pritarta tautiniu instrumentu. Kai kurių kūrinių akompanimentai buvo parašyti fortepijonui, tad kanklių mokytojams teko aranžuoti, t.y. pritaikyti tai kanklėms, o dažniausiai ir patiems akompanuoti.

Dalyviai atvyko iš Neringos, Klaipėdos, Salantų, Gargždų, Kalvarijos, Mažeikių, Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Kupiškio, Akmenės, Kuršėnų, Kelmės, Joniškio, Šiaulių (S. Sondeckio, Dainų ir 1-osios) muzikos ir meno mokyklų.

Konkursines programas atliko 43 jaunieji kanklininkai ir birbynininkai, pasirodyta trijose 8–15 metų amžiaus grupėse. Gausiausia – vidurinioji. Vaikai stebino jautriu muzikavimu, artistiškumu. Vieniems tai buvo pirmasis konkursas, kiti jau turėjo įvairių varžybinių patirčių. Vertinimo komisijoje dalyvavo visi atlikėjų mokytojai.

Konkurso dalyviai įvertinti I, II, III laipsnio laureatų diplomais, saldumynais bei pakviesti aplankyti inovatyvų Baltų kultūros centrą „Baltų kelias“.

Konkurse puikiai pasirodė Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos vaikai. I laipsnio diplomai skirti Beatai Balčiūnaitei (mokyt. Jurgita Puodžiūnienė), Andrėjai Baužaitei (mokyt. Kristina Kuprytė), Karoliui Baužai, Erikui Pakulnevičiui (mokyt. Algimantas Jonas Bartašius); II laipsnio diplomas – Martai Steponaitytei (mokyt. Jurgita Puodžiūnienė), Adrijai Lideikytei (mokyt. Kristina Kuprytė), Erikai Dervinytei, Emilijai Lipinskaitei (mokyt. Elena Ralienė).

Antano Žemaičio konkursas tapo švente visiems renginio dalyviams, mokytojai dalinosi gerąja pedagogine patirtimi, vaikai džiaugėsi įdėto darbo rezultatais, menine raiška. Įdomu tai, kad kanklininkų „šeimos medis“ šakojasi vis plačiau. Scenoje draugiškai „konkuravo“ pedagogai – mokytojai su buvusiais mokiniais.

Kol rankose skamba tautiniai instrumentai, būsime ramūs, kad tautinio muzikavimo tradicijos neišnyks, kad šiuos instrumentus rinksis vis daugiau norinčių išmokti jais groti, kad į III Antano Žemaičio jaunųjų kanklininkų ir birbynininkų konkursą, kuris vyks po poros metų, susirinks dar daugiau dalyvių.