Šiaulietė kanklininkė pelnė pirmąją vietą ir filmuosis vaizdo klipe

Stop kadras iš konkurso video YouTube
Groja konkurso laimėtoja Erika Danilovaitė.
Neįprastas muzikos konkursas, kurį surengė Altgorbico menų festivalis (Drezdenas), „7S Films“ (Vilnius) bei kompozitorė Indrė Stakvilė, subūrė muzikus varžytis dėl teisės filmuotis vaizdo klipe. Konkurse dalyvavo Lietuvos ir Vokietijos klasikinės muzikos atlikėjai.

Nors amžiaus cenzo nebuvo, dauguma dalyvių buvo jaunieji muzikai. Konkurse panoro dalyvauti pianistai, kanklininkės, akordeonininkai, smuikininkai, birbynininkai, violončelininkai. Žiūri, sudarytą iš Lietuvoje žinomų muzikos, teatro ir kino sričių žinovų, sužavėjo šiaulietė kanklininkė Erika Danilovaitė, šiemet baigusi bakalauro studijas. Ji ir buvo apdovanota I-ąja vieta ir teise filmuotis profesionaliame vaizdo klipe.

Erika jau yra pažįstama Lietuvos visuomenei. Tai – mergina, kalbanti kanklėmis. Kankliuodama Erika laužo stereotipus apie šį lietuvių instrumentą ir kankles klausytojams pateikia per šiuolaikinės muzikos skambesį, kuris patinka kone kiekvienam. Atlikėja kanklėmis groja 12 metų, iš kurių pusę su grupe „Sunny“ aktyviai koncertavo Lietuvoje ir užsienyje. Šiuo metu atlikėja koncertuoja kaip solistė įvairiuose renginiuose ir eksperimentuoja su kanklėmis, ieškodama naujų bei šiuolaikiškų garsų.

„Tai tikras trumpiausios metų nakties stebuklas, nors kūrinių sąraše buvo įvairiausi instrumentai, bet konkursą laimėjo būtent kanklės, – sako kompozitorė Indrė Stakvilė, nes konkursas baigėsi būtent Joninių išvakarėse. – Tai bus antrasis mano muzikos vaizdo klipas, ir jame vėl matysime bei girdėsime kankles. Taip pasaulio žiūrovai galės susipažinti su šiuo daug kam egzotišku instrumentu, o Lietuvos žiūrovams tai proga atsigręžti į savo nacionalinių instrumentų lobyną.“

„Idėja surengti tokį konkursą gimė mūsų kūrybinei grupei dalyvaujant LRT rengiamame vaizdo klipų konkurse KLIPVID, – pasakoja kompozitorė Indrė Stakvilė. – Mūsų akademinę, kiek viduramžiškos nuotaikos pjesę grojo keltų arfos ir kanklių duetas. Pagalvojau, kad būtų nuostabu suteikti daugiau galimybių ir kitiems klasikinės muzikos atlikėjams plačiau pristatyti savo sunkaus darbo vaisius, savo meną bei įgyti patirties vizualinių menų srityje. Taip pat norėjosi ir muzikus geriau supažindinti su savo kūryba.“