Šiauliečiams pristatytas D. Kalinauskaitės romanas „Baltieji prieš juoduosius“

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
Renginyje dalyvavo knygos autorė Danutė Kalinauskaitė, literatūrologas dr. Nerijus Brazauskas (dešinėje), aktorius Andrius Bialobžeskis.

Ketvirtadienį Valstybinio Šiaulių dramos teatro balkono salėje vyko literatūrinis vakaras – į Danutės Kalinauskaitės debiutinio romano „Baltieji prieš juoduosius“ pristatymą pakvietė „Laiptų galerija“.

Renginyje dalyvavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, prozos juvelyre tituluojama knygos autorė Danutė Kalinauskaitė, literatūrologas dr. Nerijus Brazauskas, aktorius Andrius Bialobžeskis.

D. Kalinauskaitė iki šiol buvo žinoma kaip apsakymų, esė ir novelių kūrėja, šiemet rašytoja debiutavo romanu „Baltieji prieš juoduosius“. Knygos anonse rašoma, kad tai faktais paremtas nuotykinis romanas, beveik du šimtmečius aprėpianti šeimos istorija, meistriškai sulipdyta iš daugybės kruopščiai rinktų faktų ir likimų.

Atsakydama į literatūrologo N. Brazausko įžvalgas, D. Kalinauskaitė atvirai pasakojo, kaip atsirado knygos idėja ir pavadinimas, kurio prasmė susijusi su šachmatais, bet yra daug platesnė, apima amžinuosius šviesos ir tamsos, gėrio ir blogio, moralinio pasirinkimo ir lemties klausimus. Esminis dalykas – atminties kova su užmarštimi.

Profesorius Kazimieras Župerka pabrėžė knygos meninės tikrovės įtaigą, personažų spalvingumą. „O jau kalbos turtingumas – beribis. Negali nesižavėti“, – vertino stilistikos žinovas.

Aktoriaus A. Bialobžeskio skaitomuose kūrinio epizoduose skleidėsi kūrinio autentiškumas, dramatizmas, taiklus humoras.