Šiauliečiai išvys tris Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklius

Šiauliečiai išvys tris Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklius

Šiau­lie­čiai iš­vys tris Na­cio­na­li­nio Kau­no dra­mos teat­ro spek­tak­lius

Ba­lan­džio 23, 24 die­no­mis Na­cio­na­li­nis Kau­no dra­mos teat­ras vie­šės Vals­ty­bi­nia­me Šiau­lių dra­mos teat­re, pri­sta­ty­da­mas I. Si­mo­nai­ty­tės ro­ma­no ins­ce­ni­za­ci­ją „Gen­tis“, mu­zi­ki­nį spek­tak­lį vi­sai šei­mai „Kiš­kis pa­bė­gė­lis“ ir ka­na­die­čio Da­niel Da­nis jaus­min­gą dra­mą „Ak­me­nų pe­le­nai“. Vi­sus spek­tak­lius jun­gia es­mi­nių ver­ty­bių paieš­kos.

I.Si­mo­nai­ty­tės ro­ma­no „Aukš­tu­jų Ši­mo­nių li­ki­mas“ ins­ce­ni­za­ci­ja

Spek­tak­lis „Gen­tis“  – tai li­te­ra­tū­ros kla­si­kės Ie­vos Si­mo­nai­ty­tės ro­ma­no „Aukš­tu­jų Ši­mo­nių li­ki­mas“ pir­mo­ji ins­ce­ni­za­ci­ja teat­ro sce­no­je. Re­ži­sie­rius A. Jan­ke­vi­čius pa­si­rin­ko pa­va­di­ni­mą „Gen­tis“, nes spek­tak­ly­je ke­lia­mi bend­rys­tės, šei­mos, tra­di­ci­jų ir ver­ty­bių klau­si­mai. Ro­žės Ši­mo­ny­tės (akt. In­ga Mi­ku­ta­vi­čiū­tė) lū­po­mis pa­sa­ko­ja­ma jau­di­nan­ti is­to­ri­ja apie Ši­mo­nių gi­mi­nę, ją iš­dras­kiu­sį pa­vy­dą ir ne­pa­kan­tu­mą. Is­to­ri­jos liu­di­nin­kė Ro­žė su­si­tin­ka sa­vo tė­vus Ur­tę (Gab­rie­lė Ani­čai­tė) ir Mi­ką (Alek­sand­ras Klei­nas), se­ne­lius – Kri­zą (akt. Gin­ta­ras Ado­mai­tis) ir Il­žę (akt. Jū­ra­tė Onai­ty­tė). Ji su­grįž­ta į tą die­ną, kai bro­lis iš pa­vy­do pra­žu­dė bro­lio Ši­mo­nio gy­ve­ni­mą ug­nies lieps­no­se, ma­to mei­lės svai­gu­lio apa­kin­tą ma­mą. Tai jau­di­nan­tis ir at­pa­žįs­ta­mas pa­sa­ko­ji­mas, nes kiek­vie­no žmo­gaus li­ki­mas yra są­ly­go­ja­mas ki­tų žmo­nių poel­gių. „My­lė­ti yra me­nas, o my­lė­ti ir at­jaus­ti – di­de­lė ver­ty­bė", – pri­me­na spek­tak­lio re­ži­sie­rius A. Jan­ke­vi­čius.

Apie su­sve­ti­mė­ji­mą, kie­tes­nį nei ak­muo, ir mei­lę – vie­nin­te­lį iš­si­gel­bė­ji­mą

Ka­na­die­čio au­to­riaus Da­niel Da­nis pri­si­mi­ni­mų dra­ma „Ak­me­nų pe­le­nai“  – dar vie­nas A. Jan­ke­vi­čiaus re­ži­suo­tas spek­tak­lis šiau­lie­čiams, ku­ria­me kal­ba­ma apie ne ma­žiau ak­tua­lų šių die­nų so­pu­lį – su­dė­tin­gus tar­pu­sa­vio san­ty­kius Mei­lės, mir­ties ir gra­žes­nės atei­ties te­mos šio­je poe­tiš­ko­je dra­mo­je at­si­sklei­džia in­ty­miais, as­me­niš­kais, sap­nus pri­me­nan­čiais mo­no­lo­gais. Į ato­kią so­dy­bą su duk­te­ri­mi įsi­kė­lęs Kler­mo­nas (akt. H. Sa­vic­kis) ti­ki­si pa­mirš­ti žiau­riai nu­žu­dy­tos žmo­nos ne­tek­tį ir gy­ven­ti to­liau. Iki pa­ma­tų su­de­gi­nęs se­ną­jį na­mą, jis sta­to nau­ją, ti­kė­da­mas, kad iš rū­sio iš­ne­šus vi­sus ak­me­nis, gy­ve­ni­mas vėl pra­si­dės. Vi­si pje­sės vei­kė­jai no­ri gy­ve­ni­mą pra­dė­ti iš nau­jo, pa­mirš­ti pa­tir­tus koš­ma­rus, tar­si lau­ki­nį žvė­rį pri­si­jau­kin­ti džiaugs­mą ir nors trum­pai jį pa­glos­ty­ti.

Vai­kus kvies emig­ran­to duo­nos ra­ga­vęs kiš­kis

Pa­gal Liud­vi­ko Ja­ki­ma­vi­čiaus kny­ge­lę „La­pė ir ka­lio­šai“ su­kur­tas spek­tak­lis „Kiš­kis pa­bė­gė­lis“  (ins­ce­ni­za­ci­jos au­to­rė ir re­ži­sie­rė – Ag­nė Sunk­lo­dai­tė) – žais­min­ga va­lan­da vi­sai šei­mai, nes ak­to­riai bend­rau­ja su žiū­ro­vais, čia pat sce­no­je virs­ta skir­tin­gais per­so­na­žais ir daug dai­nuo­ja. Links­mas ir spal­vin­gas spek­tak­lis vai­kams su­pran­ta­ma kal­ba pri­me­na apie rim­tą šių die­nų rea­li­ją – emig­ra­ci­ją ir mei­lę gim­tie­siems na­mams. Spek­tak­lio he­ro­jus kiš­kis Ber­na­de­tas pri­vers­ti­nai emig­ruo­ja iš gim­to miš­ko į Vil­nių. Su­ti­kęs li­ki­mo drau­gų ir pa­ty­ręs be­ga­lę nuo­ty­kių, jis nu­spren­džia grįž­ti ten, kur ge­riau­sia...

Ba­lan­džio 23 die­ną 18 val. „Gen­tis“. Ba­lan­džio 24 d. 12 val. „Kiš­kis pa­bė­gė­lis“, 18 val. D. Da­nis „Ak­me­nų pe­le­nai“

Bi­lie­tais pre­kiau­ja vals­ty­bi­nio Šiau­lių dra­mos teat­ro ka­sa, TI­KE­TA ir www.ti­ke­ta.lt

 

KON­KUR­SAS!

At­sa­ky­ki­te į klau­si­mą ir lai­mė­ki­te kvie­ti­mus 2 as­me­nims į Na­cio­na­li­nio Kau­no dra­mos teat­ro spek­tak­lį „Gen­tis“.

Pa­gal ko­kį ro­ma­ną pa­sta­ty­tas spek­tak­lis „Gen­tis“?

At­sa­ky­mą kvie­čia­me pa­ra­šy­ti „Šiau­lių kraš­to“ Fa­ce­book pus­la­py­je www.facebook.com/Siauliukrastas