Šiandien švenčiamas rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje bus švenčiamas rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena.
Šį vakarą Šiauliuose, Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje, bus švenčiama astronominė rudens pradžia – lygiadienis – ir Baltų vienybės diena.

Žaliūkių malūnininko troboje koncertuos „LAV Trio“ – Loreta Sungailienė, Aistė Bružaitė ir Vytautas Pilibavičius. Muzikinę veiklą „LAV Trio“ pradėjo 2020 metais. Modernų, įdomų ansamblio muzikos skambesį lemia iš pirmo žvilgsnio neįprastas koncertinių kanklių ir trombono muzikavimas kartu. Dainų kompozicijas apjungia autentišką ir modernesnį folklorinį dainavimą atspindintis balsas. Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną Šiauliuose kolektyvas atliks programą „Ei auga auga“.

Vaikai galės žaisti senoviškus žaidimus, kepti piemenų duoną. Sutemus, kaip ir kitur, prie Žaliūkių vėjo malūno bus uždegtas baltų vienybės sąšaukos laužas. Prie laužo vienytis kvies Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus) ir Gegužių progimnazijos folklore ansamblis „Gasužis“ (vad. Rodita Kalinienė ir Arūnas Stankus).

Dėkojant už skalsą, vasaros gėrybes ir derlių, bus sudeginti tradiciniai Rudens lygiadienio simboliai, nupinti iš šiaudų. Sakoma, jog senovėje per rudens lygiadienį būtinai aukodavo ožį, nes ožys – vaisingumo, derlingumo simbolis. Žaliūkių malūnininko sodyboje bus aukojamas šiaudinis ožys.

Lankytojų lauks dar viena apeiga: ugnis, išnešta iš trobos per Kupolines, per vasarą įvairių švenčių metu degusi Žaliūkių malūnininko sodybos laužavietėje, bus parnešta į trobą – bus įkurta krosnis. Seniau sakydavo: per Kupolines ugnis išeina iš trobos į laukus, o per Rudens lygiadienį iš laukų sugrįžta į trobą.