Senieji plakatai aktualūs ir dabar

Senieji plakatai  aktualūs ir dabar

Senieji plakatai aktualūs ir dabar

Šiaulių „Aušros“ muziejaus plakatų rinkiniai jau kelios dienos eksponuojami Lietuvos miestų ir miestelių reklaminiuose stenduose ir vitrinose. Šiauliečiai pirmieji dalyvaujantys švietėjiškame projekte “muziejus po atviru dangumi“.

Svajūnas SABALIAUSKAS

svajunas@skrastas.lt

Didžiausia kolekcija Lietuvoje

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė “Šiaulių kraštui“ sakė, jog prieš kelis mėnesius visiškai netikėtai paskambino reklamos agentūros “JSDecaux“ marketingo direktorius Vadimas Komarskis ir pasiūlė muziejuje esančius plakatus eksponuoti viešai.

Pasak V. Šiukščienės, Šiaulių muziejus pasirinktas neatsitiktinai, nes jame sukaupta daugiausia plakatų Lietuvoje. Tiek XX amžiaus pradžios, tarpukario, sovietmečio ir šiandienos.

Muziejaus darbuotojai mielai atvėrė fondą, nes pasirinkti plakatai tiražuojami iš naujo, parašant, jog jie — iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus fondų. Plakatus gali pamatyti žmonės gyvenantys Lietuvos miestuose ir miesteliuose — net 240 reklaminiuose stenduose ir vitrinose.

„Tai socialinis projektas. Mes parinkome plakatus, kuriuose nebūtų politikos, svastikų ar sovietinių simbolių, kurių viešą demonstravimą draudžiamą įstatymai. Parinkome plakatus, kurie ir šiandien aktualūs“, — sakė ponia Virginija.

Plakatų temos — nesikeičia

Rinkodaros direktorius V. Komarskis „Šiaulių kraštui“ sakė, jog miestuose ir miesteliuose viešinamas vienintelis “Aušros“ muziejus. “Žiūrėjome profesoriaus Jono Galkaus parašytą knygą “Senasis Lietuvos plakatas“, šioje knygoje buvo atspausdinti keli plakatai. Pagalvojome, kad tuos plakatus reikėtų parodyti ir tautai“, — sakė V. Komarskis.

Idėjos autoriai susisiekė su J. Galkum, kuris ir pasakė, kad didžiausia plakatų kolekciją turi Šiaulių „Aušros“ muziejus.

Tarpukariniai plakatai turi daug sąšaukų su dabartimi. Žmones domina ir jaudina tos pačios problemos. Vienas plakatas agituoja kasti durpes, nes žiemą galima sušalti. Kitas plakatas ragina padėti ir svetimose šalyse būti lietuviais.

Kiekvieną savaitę idėjos autoriai atspausdina po tris naujus plakatinius vaizdus ir nuolat atnaujina eksponavimo vietas. Planuojama, jog plakatai bus eksponuojami iki Naujųjų metų. Iki to laiko bus parodyta apie 100 senųjų plakatų.

Pasibaigus Seimo rinkimams, bus eksponuojami ir politiniai plakatai. V. Komarskis juokėsi, jog agentūra dabar nenorėjo būti apkaltinta palaikanti vieną ar kitą politinę jėgą, nes tarpukarinių rinkiminių plakatų tematika labai panaši į šiandienos Lietuvos situaciją.

Bus eksponuojami socialiniai plakatai, o vienas plakatas — unikalus, jį nupiešė ir į personalinę parodą lankytojus kvietė Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

PARODA: Iki Naujųjų metų Šiaulių „Aušros“ muziejuje saugomų plakatų kopijas stotelėse, reklaminėse vitrinose gali apžiūrėti ne tik Šiaulių, bet ir visos Lietuvos gyventojai.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.