Sekminėse prisiminė senuosius papročius

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Vaikai išbandė piemenukų mėgtus žaidimus.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriaus klojime vyko piemenėlių Sekminės.

Sekminės – viena gražiausių vasaros pradžios švenčių, kai pati gamta kviečia burtis draugėn ir švęsti.

Į muziejų rinkosi Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos, Šeduvos gimnazijos Pakalniškių skyriaus mokiniai ir mokytojos.

Pasipuošę piemenėlių rūbais, gėlių vainikais, atvyko Šeduvos gimnazijos vaikų etnografinis ansamblis „Malūnėlis“ (vadovė Inga Rutkauskienė).

Visi dalyviai įėjo pro simbolinius berželių vartus, kad būtų apšlakstyti beržų šakelėmis tyru vandeniu. Jiems palinkėta būti sveikiems, žvaliems ir linksmiems.

Nuo seno ypatinga galia buvo suteikiama jauniems berželiams – tikėta, kad beržai atneša sveikatą ir laimę, suteikia žvalumo ir jėgos.

Šventės vedėja dalyvius supažindino su Sekminių papročiais ir tradicijomis, piemenėlių būrimais ir maldelėmis, pakvietė pasilinksminti, pašokti ir pažaisti šventiškus žaidimus.

Po piemenukų pasilinksminimo Sekminių šventės dalyviai vaišinosi sočia kiaušiniene, kuri buvo kepama ant laužo, sūriu, žolelių arbata ir vaisių kompotu. Vaišes paruošė muziejaus darbuotojai.

Pasak muziejininkų, senovės tradicijos padeda nepamiršti tautos šaknų, o Sekminių šventimo papročiai, minklės ir mįslės, dainos, rateliai, liaudies žaidimai – lobis, kurį turime išsaugoti.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė.