Seime bus pristatyta Olegui Truchanui skirta paroda

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Seimo rūmuose vyks parodos „Olegas Truchanas – lietuvis, tapęs Australijos legenda“ pristatymas. Ši paroda buvo eksponuota Šiauliuose, Venclauskių namuose-muziejuje.

Gruodžio 12 dieną Seimo rūmuose, Laisvės gynėjų galerijoje, vyks parodos „Olegas Truchanas – lietuvis, tapęs Australijos legenda“, skirtos keliautojo, gamtosaugininko O. Truchano 100-osioms gimimo metinėms, atidarymas. Paroda parengta bendradarbiaujant Šiaulių „Aušros“ muziejui ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubui.

O. Truchanas (1923–1972) gimė Šiauliuose, mokėsi Šiaulių berniukų gimnazijoje. Augdamas prie Talkšos ežero, nuo mažens įsitraukė į vandens sporto veiklas, išmoko plaukti, vėliau pradėjo buriuoti Rėkyvos ežere. Buriavimas sekėsi – jis buvo išrinktas atstovauti Lietuvai jachtų regatoje 1940-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse, tačiau dėl prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo šios žaidynės neįvyko.

Baigiantis karui, O. Truchanas pasitraukė į Vokietiją, o 1949 metais emigravo į Australiją. Naujam atvykėliui buvo pasiūlytas darbas Tasmanijoje, cinko kompanijoje. Įsikūręs šioje saloje, O. Truchanas susižavėjo laukine Tasmanijos gamta, rengė ekspedicijas, fotografuodavo žmogaus nepaliestą gamtą, grįžęs skaitė viešas paskaitas ir visaip ragino saugoti unikalią gamtą. Ypač daug jis padarė, siekdamas apsaugoti Pederio ežerą ir Gordono upę nuo ekonominių interesų vedamos žmogaus veiklos. Savo gamtosaugine veikla O. Truchanas išgarsėjo Australijoje.

Deja, 1972 metais, susiruošęs į kelionę Gordono upe, O. Truchanas žuvo, bet jo kova už gamtos išsaugojimą Australijoje atsimenama ir šiandien. O. Truchano vardas suteiktas retų pušų miškui prie Denisono upės, jo vardu pavadintas Australijos vakaruose stūksantis kalnas, Strano turizmo informacijos centro muziejuje eksponuojamas O. Truchanui atminti skirtas paminklas.

Minint O. Truchano 100-ąsias gimimo metines, šiais metais Venclauskių namuose-muziejuje ir Šiaulių J. Janonio gimnazijoje buvo parengta ir eksponuota jam skirta paroda. Dabar ši paroda bus pristatyta Seime.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo nariai šiemet leidosi į ekspediciją „Olegas Truchanas 100 Australija – Tasmanija“, kur susitiko su Olego dukromis Rima ir Anita bei sūnumi Nikolu, keliavo O. Truchano pėdsakais, tyrinėjo jo palikimą Karalienės Viktorijos muziejuje Launcestone. Kelionės įspūdžius įamžino fotografas Raimondas Puišys, nuotraukos bus eksponuojamoje parodoje.