Šeduvos kraštotyros muziejuje kalbėtasi apie senąją stiklo juvelyriką

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Renginio dalyviai ir patys tapo viduramžių juvelyrais.

Rugsėjo 23 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Šeduvos kraštotyros skyriuje (Radviliškio r.) vyko pirmasis edukacinio ciklo „Senieji miestų amatai“ renginys „Stiklo juvelyrika“. Teorinėmis ir praktinėmis žiniomis apie senąją juvelyriką dalijosi stiklo juvelyrė Daiva Jusiūtė-Tarailienė.

D. Jusiūtė-Tarailienė skaitė paskaitą „Stiklo juvelyrikos istorija viduramžių Lietuvoje“. Edukacinės paskaitos metu muziejaus lankytojai ne tik išgirdo įdomų pasakojimą apie juvelyro amato subtilybes ir jo paslaptis, Lietuvos stiklo juvelyrikos istoriją, viduramžių stiklių cecho veiklą, bet apžiūrinėjo ir matavosi istorinių stiklo papuošalų rekonstrukcijas.

Praktinių dirbtuvių metu dalyviai tapo viduramžių juvelyrais. D. Jusiūtė-Tarailienė supažindino su Vilniaus žemutinėje pilyje archeologinių tyrimų metu rastais XIV–XV amžiaus auskarais ir kiekvieną dalyvį mokė tokius auskarus pasigaminti. Edukacijos dalyviai, naudodamiesi replėmis, dildėmis ir kitais įrankiais, kantriai ir kruopščiai sekdami edukatorės veiksmus, susikūrė individualų papuošalą – viduramžių laikų auskarus. Kai kurie dalyviai nekantraudami iškart savo rankų darbo gaminiais ir pasipuošė.

Šeduvos kraštotyros muziejuje edukacinių renginių ciklo „Senieji miestų amatai“ renginiai tęsis iki pat spalio pabaigos.