Šeduvoje iškils pasaulinio lygio muziejus

Šeduvoje iškils pasaulinio lygio muziejus

Še­du­vo­je iš­kils pa­sau­li­nio ly­gio mu­zie­jus

Žy­miau­si pa­sau­lio mu­zie­ji­nin­kai ir ar­chi­tek­tai Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne, Še­du­vo­je, ku­ria ana­lo­gų pa­sau­ly­je ne­tu­rin­tį pro­jek­tą – mo­der­niau­sio­mis tech­no­lo­gi­jo­mis pa­rem­tą lit­va­kų mies­te­lių is­to­ri­jos, kul­tū­ros bei at­mi­ni­mo mu­zie­jų „Din­gęs Štet­las“. Mu­zie­jaus ar­chi­tek­tū­ri­nis pro­jek­tas pa­teik­tas de­ri­nti.

Mu­zie­jų ruo­šia­ma­si ati­da­ry­ti iki 2019 me­tų vi­du­rio. „Din­gęs Štet­las“ – vie­na iš Še­du­vos žy­dų me­mo­ria­li­nio fon­do nuo 2012 me­tų vyk­do­mo Lie­tu­vos žy­dų kul­tū­ros ir pa­vel­do pro­jek­to da­lių.

Šio pro­jek­to pa­grin­dą su­da­ro jau res­tau­ruo­tos se­no­sios Še­du­vos žy­dų ka­pi­nės, trys pa­mink­lai ma­si­nių žu­dy­nių vie­to­se ir pa­mink­las Še­du­vos mies­te­lio cent­re. Bū­si­mo­sios pro­jek­to da­lys – mu­zie­jus „Din­gęs Štet­las“, is­to­ri­nė mo­nog­ra­fi­ja apie Še­du­vos žy­dus ir do­ku­men­ti­nis Sau­liaus Ber­ži­nio fil­mas „Suak­me­nė­jęs lai­kas“.

Pa­sak pro­jek­to va­do­vo, Še­du­vos žy­dų me­mo­ria­li­nio fon­do stei­gė­jo Ser­ge­jaus Ka­no­vi­čiaus, mu­zie­ju­je bus at­kur­tas kaž­ka­da vie­nos di­džiau­sių Eu­ro­po­je žy­dų dias­po­ros mies­te­lių gy­ve­ni­mas.

Tik­rų Še­du­vo­je gy­ve­nu­sių žy­dų gy­ve­ni­mo is­to­ri­jų pa­vyz­džiu bus pri­sta­ty­tas ti­pi­nės Lie­tu­vos žy­dų šei­mos gy­ve­ni­mas ir tra­di­ci­jos, lit­va­kų moks­lo reikš­mė, kul­tū­ri­niai, so­cia­li­niai ir po­li­ti­niai ju­dė­ji­mai, jų plė­to­ja­mi vers­lai bei už­siė­mi­mai.

Mu­zie­jaus lan­ky­to­jai su­si­pa­žins ir su tra­giš­ka Lie­tu­vos ir Še­du­vos is­to­ri­jos da­li­mi, kai Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro me­tais Štet­lo gy­ven­to­jų gy­vy­bės bu­vo nu­trauk­tos ne­to­lie­se esan­čio­se tri­jo­se ho­lo­kaus­to vie­to­se.

Tarp­tau­ti­nė mu­zie­jų ku­rian­ti ko­man­da at­ku­ria­mą is­to­ri­ją pa­teiks įtai­giai, nau­do­da­ma šiuo­lai­ki­nes pa­žan­giau­sias tech­no­lo­gi­jas. Sie­kia­ma, kad mu­zie­jus tap­tų trau­kos cent­ru ne tik vi­so pa­sau­lio žy­dams, bet ir vi­sai Eu­ro­pai.

„Din­gęs Štet­las“ jau įtrauk­tas į pres­ti­ži­nį Eu­ro­pos me­mo­ria­li­nių vie­tų są­ra­šą, ku­rį pil­do Ber­ly­ne esan­čio Ho­lo­kaus­to me­mo­ria­lo in­for­ma­ci­nis cent­ras.

Bend­ras nu­ma­to­mas mu­zie­jaus plo­tas – 2,7 tūks­tan­čio kvad­ra­ti­nių met­rų.

„Din­gu­sio Štet­lo“ mu­zie­jaus Še­du­vo­je įren­gi­mu rū­pi­na­si dau­gy­bės ap­do­va­no­ji­mų už ge­riau­sius mu­zie­jus, me­mo­ria­lus ir pro­gra­mas apie na­cio­na­li­nį pa­vel­dą lai­mė­to­ja kom­pa­ni­ja „Ralph Ap­pel­baum As­so­cia­tes“.

Jos spe­cia­lis­tai vi­sa­me pa­sau­ly­je yra api­pa­vi­da­li­nę be­veik 700 mu­zie­jų ir ki­tų kul­tū­ri­nės pa­skir­ties ob­jek­tų, tarp jų – Ho­lo­kaus­to at­mi­ni­mo mu­zie­jų Va­šing­to­ne, Ho­lo­kaus­to mu­zie­jų Hius­to­ne, Ka­ra­liš­ką­jį Al­ber­to me­mo­ria­li­nį mu­zie­jų Lon­do­ne.

Pro­jek­to ar­chi­tek­tū­ri­nį spren­di­mą su­kū­rė Suo­mi­jos kom­pa­ni­ja „Lah­del­ma & Mah­lamä­ki Architects”, ku­rian­ti mu­zie­jus ir pa­ro­dų cent­rus vi­sa­me pa­sau­ly­je.

Še­du­vos žy­dų me­mo­ria­li­nio fon­do, „Šiau­lių kraš­to“ inf.

Fon­do nuo­tr.

Še­du­vo­je ša­lia res­tau­ruo­tų se­nų­jų Še­du­vos žy­dų ka­pi­nių iš­kil­sian­tis mu­zie­jus „Din­gęs Štet­las“ jau įtrauk­tas į pres­ti­ži­nį Eu­ro­pos me­mo­ria­li­nių vie­tų są­ra­šą.

Lai­mos AGA­NAUS­KIE­NĖS nuo­tr.

Res­tau­ruo­tos se­no­sios žy­dų ka­pi­nės Še­du­vo­je jau da­bar yra ta­pu­sios žy­dų trau­kos cent­ru. Jas ap­lan­ko lit­va­kai iš vi­so pa­sau­lio.