Šeduvoje – pirmasis tarptautinis perkusijos festivalis „Ritmo viražai“

Šeduvoje – pirmasis tarptautinis perkusijos festivalis „Ritmo viražai“

Še­du­vo­je – pir­ma­sis tarp­tau­ti­nis per­ku­si­jos fes­ti­va­lis „Rit­mo vi­ra­žai“

Ge­gu­žės 27–29 die­no­mis Še­du­vo­je vyks pir­ma­sis Tarp­tau­ti­nis Še­du­vos per­ku­si­jos fes­ti­va­lis „Rit­mo vi­ra­žai“ (me­no va­do­vas – Ar­ka­dij Go­tes­man), ap­jung­sian­tis ir pri­sta­ty­sian­tis imp­ro­vi­za­ci­jų ir ne­ti­kė­tu­mų pil­nas mu­ša­mų­jų inst­ru­men­tų ga­li­my­bes. Fes­ti­va­ly­je kar­tu su ge­riau­siais Lie­tu­vos at­li­kė­jais da­ly­vaus ir gar­sūs pa­sau­lio mu­zi­kan­tai Tim Dai­sy iš JAV ir Pe­ter Bruun iš Da­ni­jos.

„Ti­kiuo­si, kad Še­du­va taps per­ku­si­jos bib­lio­te­ka, lo­by­nu, ku­riuo ga­lė­si­me da­lin­tis mes vi­si, o kar­tu „Rit­mo vi­ra­žai“ taps pui­kia ga­li­my­be Lie­tu­vai pa­pa­sa­ko­ti spal­vin­gas ir mo­der­nias per­sku­si­jos is­to­ri­jas vi­sam pa­sau­liui. Šie­met ren­gia­me pir­mą­jį fes­ti­va­lį, ta­čiau tai bus tik pra­džia. Pak­vie­tė­me kon­cer­tuo­ti ži­no­mus mū­sų ša­lies per­ku­si­nin­kus ir jų drau­gus, taip pat vi­sus tu­rė­tų nu­džiu­gin­ti fes­ti­va­lio sve­čiai Tim Dai­sy ir Pe­ter Bruun, ku­rie yra daug pa­sie­kę šio­je sri­ty­je“, – sa­ko fes­ti­va­lio me­no va­do­vas Ar­ka­dij Go­tes­man.

Fes­ti­va­lio ren­gė­jas – Še­du­vos kul­tū­ros ir ama­tų cent­ras. Anot jo va­do­vės Na­ta­li­jos Bor­gerdt, „Rit­mo vi­ra­žai“ yra nuo­sta­bus Še­du­vos – šių me­tų ma­žo­sios Lie­tu­vos sos­ti­nės do­va­na vi­siems mu­zi­kos mė­gė­jams, nes tris die­nas bus ga­li­ma tie­siog mau­dy­tis mu­zi­kos gar­suo­se. Fes­ti­va­lio da­ly­viai taip pat bus pa­kvies­ti į kū­ry­bi­nes dirb­tu­ves, kur sa­vo pa­tir­ti­mi da­lin­sis pa­ty­rę per­ku­si­nin­kai.

Fes­ti­va­lio ati­da­ry­mas nu­ma­ty­tas ge­gu­žės 27 d. (penk­ta­die­nį) 17.00 val. Ja­me kon­cer­tuos Še­du­vo­je gi­męs ir au­gęs mu­ša­mų­jų vir­tuo­zas Mar­ty­nas Lu­ko­še­vi­čius bei gru­pė „Hand voi­ces“.

Rit­mo su­bur­ti mu­zi­kan­tai 2006 me­tais įkū­rė per­ku­si­nin­kų an­samb­lį „Hand Voi­ces“. Už­bu­rian­ti rit­mu al­suo­jan­ti „Hand Voi­ces“ mu­zi­ka pa­ver­gia klau­sy­to­jus, su­ku­ria iš­skir­ti­nę at­mos­fe­rą, ku­ria mė­gau­ja­si ir at­li­kė­jai ir klau­sy­to­jai.

Ge­gu­žės 28 d. (šeš­ta­die­nį)14.00 val. kvie­čia kū­ry­bi­nės dirb­tu­vės su Ar­ka­dij Go­tes­man ir Tim Dai­sy, o 17.30 val. nu­ma­ty­tas My­ko­lo Ei­vos (mu­ša­mie­ji) ir Ar­no Mi­kal­kė­no (akor­deo­nas) kon­cer­tas. Ar­ka­di­jaus Go­tes­ma­no pri­sta­ti­nė­ti ne­rei­kia – jis vie­nas ži­no­miau­sių Lie­tu­vos per­ku­si­nin­kų, avan­gar­di­nio džia­zo, šiuo­lai­ki­nės mu­zi­kos at­li­kė­jas ir kom­po­zi­to­rius, įvai­rių pro­jek­tų ini­cia­to­rius, pe­da­go­gas. Per­nai A. Go­tes­ma­nas už nuo­pel­nus Lie­tu­vos džia­zui bu­vo pa­skelb­tas 12-ojo fes­ti­va­lio „Vil­nius Jazz“ lau­rea­tu.

Tim Dai­sy – Či­ka­go­je įsi­kū­ręs mu­zi­kan­tas, per­ku­si­nin­kas ir kom­po­zi­to­rius, jau nuo 1997 me­tų dir­ban­tis su imp­ro­vi­za­ci­ne ir kom­po­zi­ci­ne mu­zi­ka. Dai­sy pri­si­dė­jo prie įvai­rių sri­čių kū­ry­bi­nių pro­jek­tų, įskai­tant mo­der­naus šo­kio, fil­mų, džia­zo ir imp­ro­vi­za­ci­nės mu­zi­kos. Me­ni­nin­kas ti­ria są­sa­jas tarp akus­ti­nių ir elekt­ro­ni­nių gar­sų nau­do­da­ma­sis įvai­riais ob­jek­tais, to­kiais kaip ra­di­jo im­tu­vai, ža­din­tu­vai, būg­nai, pa­te­fo­nai ir ki­ti. Jis bend­ra­dar­bia­vo su dau­gy­be pa­sau­ly­je gar­sių mu­zi­kan­tų,

Mu­zi­kan­tai My­ko­las Ei­va (mu­ša­mie­ji, elekt­ro­ni­ka, ob­jek­tai) ir Ar­nas Mi­kal­kė­nas (mu­ša­mie­ji, elekt­ro­ni­ka, ob­jek­tai) su­si­pa­ži­no be­si­mo­ky­da­mi Kau­no Juo­zo Gruo­džio kon­ser­va­to­ri­jo­je ir mu­zi­ki­nį bend­ra­dar­bia­vi­mą tę­sia iki šiol.

Tarp­tau­ti­nia­me Še­du­vos per­ku­si­jos fes­ti­va­ly­je bus at­lie­ka­mos ori­gi­na­lios due­to kom­po­zi­ci­jos. Due­tas va­ri­juo­ja šiuo­lai­ki­nės imp­ro­vi­za­ci­nės mu­zi­kos ir džia­zo mu­zi­kos ele­men­tais. Pa­si­telk­da­mi elekt­ro­ni­nius inst­ru­men­tus, įvai­rius ob­jek­tus ir mu­ša­muo­sius mu­zi­kai ku­ria in­te­rak­ty­vų per­for­man­są.

Ge­gu­žės 29 d. (sek­ma­die­nį) 14.00 val. – Ig­no Ka­si­kaus­ko (mu­ša­mie­ji) ir Da­nie­liaus Pan­ce­re­vo (sak­so­fo­nas) kon­cer­tas, o 18.00 val. – fes­ti­va­lio fi­na­li­nis kon­cer­tas ,,Per­ku­si­nės at­vi­ru­tės“ (A. Go­tes­ma­no pro­jek­tas) At­li­kė­jai – Pe­ter Bruun, Tim Dai­sy ir Ar­ka­dij Go­tes­man.

Ig­nas Ka­si­kaus­kas ir Da­nie­liaus Pan­ce­re­vas yra Lie­tu­vos mu­zi­kos ir teat­ro aka­de­mi­jos stu­den­tai. Jie, ins­pi­ruo­ti J. Colt­ra­ne mu­zi­kos, nu­ta­rė kur­ti ir gro­ti kar­tu. Pir­ma­sis šio due­to de­biu­tas įvy­ko per­nai jau­nų­jų ta­len­tų kon­kur­se Vil­nius Jazz Young Po­wer 2015. D. Pan­ce­ro­vo stu­di­jų va­do­vas – Pet­ras Vyš­niaus­kas, I. Ka­si­kaus­ko – A. Go­tes­man.

Pe­ter Bruun mu­ša­mai­siais gro­ja nuo tre­jų me­tu­kų ir iki šiol ne­si­liau­na ieš­ko­ti sa­vi­to brai­žo bend­ra­dar­biau­da­mas kaip mu­zi­kan­tas ir kom­po­zi­to­rius tiek su džia­zo, tiek su aka­de­mi­nės mu­zi­kos at­sto­vais. Bruun stu­di­ja­vo Ka­ra­liš­ko­sios Da­ni­jos mu­zi­kos kon­ser­va­to­ri­jo­je, o da­bar dės­to kon­ser­va­to­ri­jo­se Ko­pen­ha­go­je ir Or­hu­se bei ve­da įvai­rius meist­riš­ku­mo kur­sus.

Fes­ti­va­lio ve­dė­jas – Ju­lius Gric­ke­vi­čius.

Vi­si fes­ti­va­lio kon­cer­tai vyks Še­du­vos kul­tū­ros ir ama­tų cent­ro sa­lė­je.

Še­du­va kvie­čia pa­va­sa­rį iš­ly­dė­ti rit­min­gai!

www.se­du­vos­kul­tu­ra.lt