Scenoje vaidins ir slovakai, ir šveicarai

Scenoje vaidins ir slovakai, ir šveicarai

Scenoje vaidins ir slovakai, ir šveicarai

Lapkričio 14–15 dienomis Joniškio kultūros centre vyksiantis tradicinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Bendraamžių scena-2014“ programoje pasiūlys 14 spektaklių. Bus ir Kauno valstybinio lėlių teatro bei Panevėžio teatro „Menas“ pasirodymų. Pirmą kartą Joniškyje vaidins svečiai iš Šveicarijos ir Slovakijos.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

„Šiaulių kraštas“ pakalbino „Bendraamžių“ vaikų ir jaunimo teatro režisierių Arvydą Butkų.

– Pirmą sykį laukiami svečiai iš Šveicarijos ir Slovakijos. Kaip su jais užmezgėte ryšius?

– Kvietimą Turgi miestelio šveicarų vaikų ir jaunimo teatrui vadinu 20 metų skola. Būtent tada mes, „Bendraamžių“ vaikų ir jaunimo teatras, vykome parodyti savo kūrybą Vokietijoje ir Šveicarijoje. Turgi, maždaug 3000 gyventojų miestelio, mėgėjai teatralai organizavo visą kelionę – nakvynę, pasirodymus, ekskursijas, tad jautėmės iki šiol skolingi.

Jie atveža spektaklį „Žmogus“, kuriame kalba apie savo, Vakarų pasaulio, problemas.

Slovakus (Zakamenės vaikų dramos klubas „Prvosenka") pakviečiau, šiemet apsilankęs Šveicarijoje surengtame mėgėjų teatrų festivalyje. Jų pastatymas „Anapus tvoros“ remiasi knygos „Berniukas dryžuota pižama“, pasakojančios apie nacių pareigūno sūnaus ir žydų berniuko iš mirties stovyklos draugystę, istorija.

– „Bendraamžių scena“ jau nebeįsivaizduojama be kaimynų latvių. Kuo jie pradžiugins žiūrovus?

– Dobelės rajono Krimūnų jaunimo teatrui „Bendraamžių scena“ bus pirmas tarptautinis teatrų festivalis, tad jiems tai iššūkis. O Ventspilio teatras – vienas ryškiausių šios srities meno mėgėjų kolektyvų Latvijos padangėje, pasirinko nevaikišką spektaklį apie vyro ir moters santykius pagal Augusto Strindbergo pjesę „Freken Julija“.

– Kuo festivalis išskirtinis?

– Festivalyje bandome sujungti mėgėjų ir profesionalų vaidybą, be to, programoje yra spektaklių, kuriuos gali žiūrėti ir vaikai, ir suaugusieji. Mūsų auditorija – visa šeima.

Šiemet žiūrovai pamatys net tris profesionalų darbus. Panevėžio teatras „Menas“, laimėjęs tarptautiniame kamerinių teatrų festivalyje, atveža „Karalaitę ant žirnio ir kitas pasakas“ (Hanso Kristiano Anderseno kūrybos motyvais) ir „Raganių“ (pagal Vincą Krėvę). Pastarasis autorius įtrauktas į mokyklinę literatūros programą, tad mokiniams turėtų būti ne tik įdomu, bet ir naudinga.

Kauno valstybinis lėlių teatras parodys reprezentacinį muzikinį spektaklį „Kelionė saulės link“. Teatras dirba „juodosios dėžės“ principu, kada scenoje nežinia iš kur atsiranda įvairūs daiktai, pavyzdžiui, traukinys, ir lygiai taip pat netikėtai dingsta.

Šiuose teatruose vaidina buvę „Bendraamžiai“ joniškiečiai  Mindaugas Ancevičius ir Arnas Butkus.

– Atvyks ir senų pažįstamų?

– Spektaklį pagal knygą „Alisa stebuklų šalyje...“ parodys mūsų geri bičiuliai, 2011 metų „Aukso paukštės“ laimėtojai Šiaulių moksleivių namų teatro studija „Kompanija šauni“. Iš pasaulinio teatrų festivalio Vokietijoje su apdovanojimais grįžęs Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Saula“ spalvingai ir žaismingai perteiks pasaką „Velnių monai“.

Mes, „Bendraamžiai“, kartu su Kauno Šv. Mato gimnazijos teatro studija „Kubas“ priminsime šių metų Dainų šventės teatrinį „inkliuzą“ K. Donelaičio kūrybos motyvais. Taip pat kauniečiai rodys etiudų spektaklį „Smart“, kuris kalba apie mus užkariavusį kompiuterinį pasaulį.

Judesio spektaklį „Jikiniki“ parodys Vilniaus universiteto teatro kinetinė trupė. Išvysime Klaipėdos pantomimos teatrą „A“ su etiudų spektakliu „Jausmų vitražai“.

Uždaryme kiekvienas teatras šaržuos pasirinktą kitų kolegų pasirodymą.

Renginyje veiks kūrybinė laboratorija, pirmąją dieną užbaigs gitarų vakaras, kuris jau vadinamas talentų vakaru, nes ten ne tik grojama, bet parodomi ir kiti gebėjimai.

Autorės nuotr.

PRIVALUMAI: „Bendraamžių“ teatro režisierius Arvydas Butkus sako, kad renginyje bandoma sujungti mėgėjų ir profesionalų vaidybą.

Redakcijos nuotr.

FESTIVALIS: Vaikų ir jaunimo teatras „Bendraamžiai“ pakvies į dviejų dienų festivalį, kuriame spektaklius parodys Lietuvos, Latvijos, Šveicarijos ir Slovakijos teatrai.