Savivaldybės skvere – tarptautinė Lietuvos ir Lenkijos paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės eksponuojama tarptautinė Lietuvos ir Lenkijos paroda „Gegužės 3-iosios Konstitucija“.
Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės eksponuojama tarptautinė Lietuvos ir Lenkijos paroda „Gegužės 3-iosios Konstitucija“, skirta 1791 metų gegužės 3 dienos Konstitucijos ir Abiejų Tautų tarpusavio įžado 230-osioms metinėms paminėti.

Parodos stenduose atspindima istorinė Gegužės 3-iosios Konstitucijos raida, informacija pateikta iliustruotai, tekstas – lietuvių ir lenkų kalbomis.

Lietuvos Respublikos Seimas šiuos metus yra paskelbęs 1791 m. gegužės 3 d. Konstitucijos ir Abiejų Tautų tarpusavio įžado metais. Parodą šiai progai paminėti parengė Lietuvos istorijos institutas, bendradarbiaudamas su Lenkijos istorijos muziejumi.

Paroda gegužės 3 dieną buvo atidaryta Vilniaus Katedros aikštėje, vėliau pristatyta Kaune, Kėdainiuose, Panevėžyje. Iš Šiaulių paroda keliaus į Klaipėdą.

1791 metais paskelbta Gegužės 3-iosios Konstitucija – pirmoji Europoje ir antroji pasaulyje rašytinė Konstitucija. Konstitucijoje įvardijama tautos kaip valstybės vientisumo ir suverenumo idėja. Ne monarchas su kariuomene, bet kiekvienas valstybės pilietis privalo ginti savo tautos laisvę. Konstitucija, išversta ir į lietuvių kalbą, tapo pirmuoju politiniu ir teisiniu dokumentu lietuvių kalba.

Parodą Šiauliuose galima apžiūrėti iki spalio 15 dienos.