„Saulės žiede“ – pirmieji nugalėtojai

„Saulės žiede“ – pirmieji nugalėtojai

„Sau­lės žie­de“ – pir­mie­ji nu­ga­lė­to­jai

Šiau­liuo­se pir­ma­die­nio va­ka­rą kon­cer­to di­džio­jo­je sce­no­je me­tu bu­vo pa­skelb­ti pir­mie­ji VII tarp­tau­ti­nio folk­lo­ro fes­ti­va­lio „Sau­lės žie­das“ kon­kur­si­nės da­lies lai­mė­to­jai. An­samb­liai var­žė­si tri­jo­se ka­te­go­ri­jo­se: sti­li­zuo­to folk­lo­ro šo­kė­jų gru­pė­je, inst­ru­men­ti­nės mu­zi­kos gru­pė­je ir so­lo inst­ru­men­ta­lis­to gru­pė­je.

Adas Vi­liu­šis

Pa­si­ro­dy­mus ver­ti­no tarp­tau­ti­nė ko­mi­si­ja, ku­rią su­da­rė Dia­na Mar­ti­nai­tie­nė (Lie­tu­va), Er­nests Spičs (Lat­vi­ja), Gab­riel Fron­te­ra Mest­re (Is­pa­ni­ja), Ju­nior Au­gus­to Mu­ril­lo Mad­ri­gal (Ko­lum­bi­ja), Ade­lė Gru­žie­nė (Lie­tu­va) ir Da­rius Dak­nys (Lie­tu­va). Tra­di­ciš­kai, ko­mi­si­jai va­do­va­vo et­no­mu­zi­ko­lo­gė Zi­ta Kel­mic­kai­tė.

Ge­riau­siai se­kė­si Tur­ki­jos folk­lo­ro an­samb­liui „Gol­den Brid­ge“, ku­ris iš­ko­vo­jo dvi pir­mą­sias vie­tas.

II ka­te­go­ri­jo­je (sti­li­zuo­to folk­lo­ro šo­kė­jų gru­pė­je) ge­riau­siai pa­si­ro­dė an­samb­lis iš Tur­ki­jos „Gol­den Brid­ge“, ant­rą­ją vie­tą užė­mė „Ven­ze­lya“ ko­lek­ty­vas iš Ru­si­jos, tre­čio­ji vie­ta ati­te­ko Slo­va­ki­jos šo­kė­jų gru­pei TOPL'AN.

III ka­te­go­ri­jo­je (inst­ru­men­ti­nės mu­zi­kos gru­pė­je) pir­mą­ją vie­tą užė­mė „Gru­po Et­nogr­fi­co de Areo­sa“ iš Por­tu­ga­li­jos, ant­ro­je vie­to­je li­ko an­samb­lis „Mė­gu­va“ iš Lie­tu­vos, tre­čio­je vie­to­je at­si­dū­rė „Rip­ti­de Dan­ce Band“ iš JAV.

VI ka­te­go­ri­jo­je (so­lo inst­ru­men­ta­lis­tų gru­pė­je) lau­rai ati­te­ko Sa­met Köle­men iš Tur­ki­jos.

Ko­mi­si­jos pri­mi­nin­kė Zi­ta Kel­mic­kai­tė ne­slė­pė su­si­ža­vė­ji­mo vi­sais ko­lek­ty­vais. Ver­tin­da­ma sti­li­zuo­to folk­lo­ro šo­kė­jų gru­pes Z. Kel­mic­kai­tė la­biau­siai at­si­žvel­gė į tai, kaip liau­dies šo­kio tra­di­ci­jos yra trans­for­muo­ja­mos su­ku­riant nau­ją šo­kį. „Kri­te­ri­jus mū­sų vi­sa­da yra vie­nas – tra­di­ci­jos gy­va­vi­mas ir jos trans­for­ma­vi­mas į nau­ją, au­to­ri­nį šo­kį. Įdo­mu, kaip ši tra­di­ci­ja yra iš­lai­ko­ma ir kaip ji sklei­džia­si šian­dien. Ver­tin­ti bu­vo tik­rai ne­leng­va, nes vi­si pa­si­ro­dy­mai bu­vo la­bai stip­rūs“, – pa­sa­ko­jo Z. Kel­mic­kai­tė.

Va­kar vy­ko ant­ra­sis kon­kur­si­nės „Sau­lės žie­do“ da­lies eta­pas: bu­vo var­žo­ma­si tra­di­ci­nio folk­lo­ro šo­kė­jų gru­pė­je, tra­di­ci­nio dai­na­vi­mo gru­pė­je ir so­lo vo­ka­lis­tų gru­pė­je.

Lie­pos 6 die­ną, kon­kur­so-fes­ti­va­lio „Sau­lės žie­das“ fi­na­li­nio kon­cer­to me­tu, vie­nas iš ko­lek­ty­vų lai­mės „Grand Pri­x“.

Adas Vi­liu­šis

Ža­ne­tos By­tau­tie­nės nuo­tr.

An­samb­lis „Gol­den Brid­ge“ iš Tur­ki­jos iš­ko­vo­jo dvi pir­mą­sias vie­tas: sti­li­zuo­to folk­lo­ro šo­kė­jų gru­pė­je ir so­lo inst­ru­men­ta­lis­tų gru­pė­je.