„Saulė“ Brazilijoje pripažinta geriausia muzikos grupe

Šiau­lių uni­ver­si­te­to nuo­tr.
Tarp­tau­ti­nio folk­lo­ro fes­ti­va­lio No­va Pra­to­je trans­lia­ci­jos in­ter­ne­te aki­mir­ka, an­samb­lio „Sau­lė“ pa­si­ro­dy­mas.

Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“ buvo pripažintas geriausia tarptautinio folkloro festivalio Nova Pratoje („16th International Folklore Festival of Nova Prata. 2nd FIDAF Brazil World Championship – WEB Edition) muzikos grupe.

Gruodžio 5–6 dienomis nuotoliniu būdu vykusiame prestižiniame folkloro festivalyje-konkurse dalyvavo muzikos ir šokių kolektyvai iš 15 šalių: Brazilijos, Singapūro, Serbijos, Portugalijos, Rusijos, Japonijos, Lietuvos, Italijos, Airijos, Nyderlandų, Kubos, Pietų Korėjos, Kazachstano, Pietų Afrikos ir Argentinos.

Festivalis buvo tiesiogiai transliuojamas internetu ir per televiziją.

Visų šalių kolektyvai turėjo pristatyti po dvi skirtingas programas, jas nuotoliniu būdu vertino tarptautinė vertinimo komisija, sudaryta iš tarptauitinės asociacijos FIDAF ekspertų iš Turkijos, Filipinų, Ispanijos, Rumunijos, Guamo, Lenkijos ir Brazilijos.

Šiaulių universiteto ansamblis „Saulė“ konkursui pateikė savo jubiliejinio koncerto ir praėjusiais metais vykusio tarptautinio folkloro konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ baigiamojo koncerto vaizdo įrašų fragmentus.

„Labai smagu, kad mūsų atliekama muzika ir Šiaulių universiteto, Šiaulių ir Lietuvos vardas skambėjo ne tik Brazilijoje, kur vyko pats festivalis, bet ir visame pasaulyje. Dar smagiau, kad išsiskyrėme iš kitų kolektyvų ir buvome įvertinti. Visi festivalyje dalyvavę kolektyvai buvo labai aukšto lygio, kai kurie iš jų buvo net profesionalūs kolektyvai. Mūsų ansambliui šis laimėjimas yra labai reikšmingas, ypač šiuo metu, kai dėl pandemijos negalime kartu repetuoti ir koncertuoti. Tai didelė paskata nenuleisti rankų ir toliau dirbti, nors kyla nemažai iššūkių dėl kolektyvo ateities Šiaulių universitetui tapus Vilniaus universiteto Šiaulių akademija“, – sako meno vadovas D. Daknys.

Pasak Šiaulių universiteto kultūros projektų koordinatoriaus Zenono Ripinskio, ansamblio muzikinį lygį parodo pasiekimai tarptautiniuose renginiuose. Prieš dvejus metus ansamblis buvo pripažintas geriausiu muzikos kolektyvu tarptautiniame festivalyje Maljorkoje (Ispanijoje).

Šiemet kolektyvo vadovų pastangomis pavyko įgyvendinti ir kitus savo planus – išleistas ansamblio meno vadovo D. Daknio autorinių ir aranžuotų kūrinių natų rinkinys ir naujas „Saulės“ ansamblio muzikinis albumas.

Tarptautiniame folkloro festivalyje Brazilijoje visi dalyvavę kolektyvai turėjo įsitraukti ir į kitus, ne konkursinius, renginius.

„Saulės“ ansamblio specialiai parengti vaizdo įrašai buvo įtraukti į iškilmingų šv. Mišių, skirtų taikai pasaulyje, transliaciją, taip pat ir į specialų festivalio projektą Brazilijos mokyklose.

Tarptautiniame festivalyje Brazlijoje buvo išdalyti ir kiti specialūs prizai. Prizas už geriausią kostiumą atiteko ansambliui iš Portugalijos, tarptautinės vertinimo komisijos specialus prizas buvo paskirtas Serbijos kolektyvui, o geriausia šokių grupe tapo kolektyvas iš Pietų Korėjos.