„Salduvė“ dalyvavo tarptautiniame Balingeno folkloro festivalyje

Asmeninė nuotr.
Folkloro ansamblio „Salduvė“ pasirodymas tarptautiniame Balingeno folkloro festivalyje.

Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“ (vad. Darius Daknys) dalyvavo gegužės 25 – birželio 1 dienomis vykusiame tarptautiniame Balingeno (Vokietija) folkloro festivalyje. Su Balingeno liaudies meno namais ansamblis bendradarbiauja nuo 2010 metų, dalyvavo ne viename bendrame projekte. Ir šiemet Balingeno liaudies meno namų vadovas, švabų kultūros puoselėtojas Manfredas Štingelis (Manfred Stingel) pakvietė salduviečius atvykti į festivalį.

Festivalio, rengiamo nuo 1987 metų, esmė yra ne tik koncertai festivalio scenose, bet ir kūrybinės dirbtuvės – šokių mokymai, bendri padainavimai bei muzikavimas kartu.

Šiais metais festivalis gražiai įsiliejo į Balingeno sodo šou („Gartenschau Balingen 2023“), kuris laikomas reikšmingiausiu 2023 metų kultūros įvykiu istoriniame Švabijos regione. Jo programose pristatomi svarbiausi kultūros renginiai, gausiai lankomi Vokietijos gyventojų.

Folkloro ansamblis „Salduvė“ surengė 14 pasirodymų, kuriuose skambėjo specialiai šiam festivaliui parengta programa. Salduviečiai mokė festivalio dalyvius ir žiūrovus Aukštaitijos ir Žemaitijos regionų liaudies šokių, kartu muzikavo su ansambliais iš Kroatijos, Ispanijos ir Vokietijos, dalyvavo Balingeno miesto mero Ermilio Verrengia priėmime.

Festivalio metu šiauliečius globojo Balingeno liaudies meno namų folkloro ansamblis „Dürrwanger Danzfreunde“. Jo nariai aprodė gražiausias Švabijos regiono lankytinas vietas. Taigi salduviečiai grįžo išmokę naujų šokių, dainų, geriau pažinę Švabijos kultūrą.