Rygoje pristatyta paroda sulaukė didelio susidomėjimo

Landos LAGZDINOS nuotr.
Parodos atidarymas Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje Rygoje sulaukė didelio susidomėjimo.

Vasario 2 dieną Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje Rygoje atidaryta jungtinė Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“.

Parodos atidaryme dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasadorius Latvijos Respublikai Valdas Lastauskas, Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus direktorius dr. Arnis Radiņš, Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, gausus būrys svečių iš Lietuvos ir Latvijos.

Apie parodą kalbėjo kuratoriai – dr. Ernestas Vasiliauskas (Šiaulių „Aušros“ muziejus, Klaipėdos universitetas) ir dr. Marytė Jakovleva (Latvijos nacionalinis istorijos muziejus).

Parodoje eksponuojamos muziejinės vertybės iš Latvijos nacionalinio istorijos, Šiaulių „Aušros“, Lietuvos nacionalinio dailės muziejų, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bei Pakruojo krašto „Žiemgalos“ muziejaus Žeimelyje.

Paroda, pirmą kartą pristatyta 2022 metų rudenį Šiaulių istorijos muziejuje, Rygoje gausiai papildyta Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus rinkinių muziejinėmis vertybėmis. Iš jų vertingiausios: Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės sidabro ir aukso monetos, kunigaikščio Jokūbo (1610–1681) medalis bei tų laikų laivo maketas, sakralinės skulptūros iš bažnyčių, sidabro papuošalai.

Paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“ supažindina su dar menkai žinomu XVI–XVIII a. Lietuvos ir Latvijos istorijos laikotarpiu, padeda suvokti, kokį pėdsaką kaimynės paliko viena kitos istorijoje. Parodoje šalių ryšiai atskleidžiami per įvairias temas: politiką ir kunigaikščius, ekonomiką, prekybą, sienas, vandens ir sausumos kelius, dvarininkų šeimas, bažnyčią.

Po Maskvos caro Ivano IV Rūsčiojo pradėto Livonijos karo (1558–1582) viduramžių Livonija žlugo. 1561–1562 metais į pietus nuo Dauguvos upės buvusiose Livonijos ordino valdose įkurta nauja valstybė – Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė arba tiesiog Kuršo kunigaikštystė. Ji pradžioje buvo suformuota kaip Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, o po Liublino unijos – kaip Abiejų Tautų Respublikos vasalė, todėl kunigaikštystės politiniame gyvenime atsispindėjo procesai, tuo metu vykę Lietuvoje ir Lenkijoje.

Paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“ 2022–2023 metais eksponuota Šiaulių istorijos muziejuje, Gederto Eliaso Jelgavos istorijos ir dailės muziejuje (Latvija), Akmenės krašto, Mažeikių muziejuose.

Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje paroda veiks iki gegužės 31 dienos.