Rygoje atidaroma paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“

Redakcijos archyvo nuotr.
2022 metų rudenį Šiaulių istorijos muziejuje atidaryta paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“ nuo vasario 1 dienos duris atveria Rygoje.

Vasario 2 dieną Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje Rygoje duris atveria jungtinė Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“.

Parodoje eksponuojamos muziejinės vertybės iš Latvijos nacionalinio istorijos, Šiaulių „Aušros“, Vytauto Didžiojo karo, Lietuvos nacionalinio dailės muziejų, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų bei Pakruojo krašto „Žiemgalos“ muziejaus Žeimelyje.

Tai – XVI–XVIII a. Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės kunigaikščių, dvarininkų portretai, baronų Zasų krūtinšarvis, spaudai ir medaliai, monetos ir jų lobis, žemėlapiai ir genealoginiai medžiai, knygos ir baldai, sidabro papuošalai, fajanso ir sidabro indai, piešinių, herbų ir dokumentų kopijos.

Paroda Rygoje gausiai papildyta Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus rinkinių muziejinėmis vertybėmis: Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės sidabro ir aukso monetomis, kunigaikščio Jokūbo (1610–1681) medaliu bei tų laikų laivo maketu, sakralinėmis skulptūromis iš bažnyčių, sidabro papuošalais ir kt.

Parodos kuratoriai – dr. Ernestas Vasiliauskas (Šiaulių „Aušros“ muziejus) ir dr. Marytė Jakovleva (Latvijos nacionalinis istorijos muziejus). Parodos tekstus parengė istorikai dr. M. Jakovleva, mgr. Agris Dzenis, dr. E. Vasiliauskas, dr. Gabrielė Jasiūnienė ir dr. Rita Regina Trimonienė, muziejininkė Vilma Karinauskienė. Paroda trikalbė, parengta latvių, lietuvių ir anglų kalbomis.

Paroda 2022–2023 m. eksponuota Šiaulių istorijos muziejuje, Gederto Eliaso Jelgavos istorijos ir dailės muziejuje (Latvija), Akmenės krašto, Mažeikių muziejuose.

Šios parodos tikslas – supažindinti Lietuvos muziejų lankytojus su kaimynės Latvijos dar menkai žinomu XVI–XVIII a. istorijos laikotarpiu, o Latvijos muziejų lankytojus – su Lietuvos istorija.

Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje paroda veiks iki gegužės 31 dienos.