Rimo Tumino „Maskarado“ legenda Šiauliuose sausio 22 d.

Rimo Tumino „Maskarado“ legenda Šiauliuose sausio 22 d.

Rimo Tumino „Maskarado“ legenda Šiauliuose sausio 22 d.

Būna dalykų, kuriuos užtenka pamatyti vos kartą, o tada patirtas jausmas lydi visą gyvenimą. Praturtina, žadina vaizduotę: atrodo, taip seniai žiūrėtas, o prieš akis tiesiog stovi tas nepaprastas grožis! Valstybinis Vilniaus mažasis teatras dovanoja žiūrovams dar vieną progą pamatyti jau legenda tapusį spektaklį „Maskaradas“. Pagal M. Lermontovo pjesę režisierius Rimas Tuminas „Maskaradą“ pastatė dar 1997 metais. Apkeliavęs beveik visą pasaulį – nuo Švedijos iki Italijos, nuo Pietų Korėjos iki Meksikos – „Maskaradas“ jau 17 metų grįžta į Lietuvos sceną ir kaskart surenka pilnas sales žiūrovų. Vieni ateina pirmą kartą, kiti – grįžta dar ir dar kartą pamatyti (o gal stačia galva nerti) į A. Chačaturjano valso ritmu besisukantį sniegą.

Žaidybiškas, teatrališkas, tapybiškas lyg paveikslas, spektaklis išeina už teatrinės pakylos ribų ir ima valdyti gyvenimą: žiūrovas užklausiamas apie laisvę, garbę, pareigą, ištikimybę, orumą. Tačiau susimąstymą netrunka išstumti juokas: ne kasdien pamatysi garbų kunigaikštį, ne itin sėkmingai stovintį ant pačiūžų; juoką keičia graudulys, o pastarąjį – neapsakomas didingumo pojūtis.

„Maskarade“ sniegas režisieriui yra tarytum atspirties taškas „Maskarado“ sprendimui įgyvendinti. Jo lengvas kritimas arba staigaus vėjo atpučiami gūsiai – spektaklio ritmo kamertonas: jo – valso – ritmu sukasi scenos ir veikėjai, jis nutraukia užsitęsusius monologus ir išprovokuoja linksmą siautulį, sukuria grėsmės nuojautą ar nuskaidrina po nevilties. Sniegas yra ir paties maskarado – būdo gyventi ir mylėti, žaisti ir linksmintis – teatro ir teatrališkumo – įvaizdis“, – rašė teatro kritikė Daiva Šabasevičienė.

Spektaklyje vaidina: Arvydas Dapšys, Adrija Čepaitė, Vytautas Rumšas jaun., Inga Burneikaitė, Gediminas Girdvainis, Edmundas Mikulskis, Sigitas Račkys ir kt.

Scenografas – Adomas Jacovskis, kompozitorius – Faustas Latėnas.

Spektaklis „Maskaradas“ – sausio 22 d. Šiaulių dramos teatre.

Valstybinio Vilniaus mažojo teatro inf.