Rimanto Kmitos knyga pripažinta Knyga-įvykiu

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Rašytojas Rimantas Kmita įvertintas už gyvą literatūros tyrinėtojo žodį, ugnies metaforą, visų knygos detalių dermę: jo knyga „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“ išrinkta Knyga-įvykiu.

Vilniuje, Dūmų fabrike, sekmadienį vyko pirmieji Knygos apdovanojimai, kuriuose buvo pagerbti knygos kūrėjai ir kūrėjos – visi prie knygos atsiradimo prisidedantys žmonės: nuo dizainerių, redaktorių, kritikų iki literatūrinių renginių ir reiškinių organizatorių bei leidėjų. Apdovanojimus organizavo Lietuvos leidėjų asociacija.

Pirmuosiuose Knygos apdovanojimuose buvo išdalyta 11 apdovanojimų, stilizuotų knygų.

Knyga-įvykiu pripažinta iš Šiaulių kilusio rašytojo Rimanto Kmitos knyga „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“ (leidykla „Tyto alba“): už gyvą literatūros tyrinėtojo žodį, ugnies metaforą, visų knygos detalių dermę.

Metų knygos dizaino apdovanojimas atiteko Laurai Grigaliūnaitei už skaitymo patirčiai bekompromisį eksperimentą, taikliai atspindintį kontroversišką asmenybę Rimanto Kmitos knygoje „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“.

Metų knygos dizaino fenomeno apdovanojimas už išsiskiriantį iš konteksto braižą, kiekvieną leidinį siejantį su leidykla, įteiktas leidyklai „Rara“ ir jos dizaineriui Linui Spurgai.

Metų iliustracijos kategorijoje įvertinta Ula Rugevičiūtė-Rugytė už Oskaro Milašiaus vizijas įprasminančias iliustracijas Jurgos Vilės knygoje „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“ (leidykla „Aukso žuvys“).

Jaunosios redaktorės premija šiemet atiteko Gretai Ambrazaitei-Norkūnei už kūrybingą prozos ir poezijos knygų redagavimą, atsakingą požiūrį į knygos kūrimo procesą.

Literatūros redaktoriaus(ės) premija „Auksinė lupa“ įteikta Nijolei Kvaraciejūtei už ilgametę ištikimybę redaktorės darbui, rašytojų, kritikų ir vertėjų ugdymą.

Išradingiausiu metų vertėju pripažintas Vyturys Jarutis už Olgos Tokarczuk romano „Jokūbo knygos“ vertimo fundamentalumą ir subtilumą (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Metų kritike tapo Jūratė Čerškutė už knygų apžvalgas spaudoje ir televizijoje, už darbą tinklalaidėje „Perskaitymai“.

Metų knygynas „Knygynas eureka!“ įvertintas už polėkį, puikiai atrinktas knygas ir pasišventimą. Metų reiškinio apdovanojimą už proveržį leidžiant ir populiarinant poezijos vertimus pelnė Bazilisko ambasada.

Metų leidykla pripažinta leidykla „Lapas“ – už erdvę, tūrį ir literatūrines konstrukcijas.