Reikia atsigręžti į praeitį

Reikia atsigręžti į praeitį

Reikia atsigręžti į praeitį

Kaip pasiekti, kad etninė kultūra būtų įdomi ir jaunimui, kad jis nuo jos nenutoltų ir vėliau? Apie tai buvo diskutuojama Kuršėnų vaikų lopšelyje darželyje „Eglutė“ organizuotoje respublikinėje konferencijoje.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Darželiui padeda partneriai

Konferenciją „Etninė kultūra – doros, moralės normų, tikrųjų vertybių diegimo priemonė“ pradėjusi Liuda Miknienė, vaikų lopšelio darželio „Eglutė“ direktorės pavaduotoja, konferencijos organizavimo grupės vadovė, pažymėjo, jog šiandienos pedagogas turi būti tautinės savimonės puoselėtojas.

Ir „Eglutė“, dirbanti etnokultūros pakraipa, vaikams ugdo pagarbą tautos kultūrai, puoselėja liaudies tradicijas, savo veikloje panaudodama tautinius papročius bei jų elementus.

Daug lemia ir aplinka, kadangi įstaigą lanko daug socialinės atskirties šeimų, darželyje yra ir dvi specialiųjų poreikių vaikų grupės.

Geras „Eglutės“ partneris – Etninės kultūros ir tradicinių amatų centras, prie kurio eksponatų vaikai gali prisiliesti, supažindinami su tautos praeitimi, palipdyti iš molio, pažiesti, pinti iš vytelių, daugiau sužinoti apie drožybą. Apie šimtą vaikų aplankė Baltų muziejų Naisiuose.

Aušra Brijūnienė, Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė, pasakojo, kad daug sužinoti galima ir šeimų susiėjimuose, taip pat – domintis folkloru, liaudies medicina, kulinariniu paveldu bei kitu daugelio kartų palikimu.

Svarbiausia – atrasti vaiką

Pasak raudėniškės etnokultūros mokytojos Jovitos Lubienės, vaikų darželiai gali daug nuveikti, populiarindami tautosaką, „nes vaikai dar jumis tiki“. Jie dar gali būti puikūs pasakojamosios tautosakos klausytojai, perėmėjai, atlikėjai.

Svarbiausia – atrasti vaiką, kuris nori bei gali tapti pasakotoju, dirbti su juo.

Sigita Dacienė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus pirmininkė, pasakojo apie žemaičių tautinį kostiumą.

Mintimis apie etninės kultūros svarbą, auklėjant vaikus, dalijosi verslininkas, kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Konferencijoje taip pat apžvelgta, kaip etnokultūros vertybės puoselėjamos kai kuriose rajono mokyklose, vaikų darželiuose. Ši veikla atsispindėjo ir stenduose.

Autoriaus nuotr.

MAŽYLIAI: Kuršėnų vaikų lopšelio darželio ugdytiniai moka daug lietuvių liaudies dainų bei šokių.

MUZIKA: Gruzdžių vaikų lopšelio darželio atstovė Vida Šulnienė konferencijoje kalbėjo apie etno muziką.

PATIRTIS: Liuda Taurinskienė, Kuršėnų lopšelio darželio „Buratinas“ auklėtoja, pasakojo, kuo mažylių auklėjime svarbi tautosaka.