Regioninis teatrų festivalis sulaukė svečių iš Latvijos

Regioninis teatrų festivalis sulaukė svečių iš Latvijos

Regioninis teatrų festivalis sulaukė svečių iš Latvijos

Ketvirtadienį Žagarės specialiojoje mokykloje surengtas tradicinis vaikų teatrų festivalis „Svečiuose pas bitę Mają“ sulaukė ne tik naujų dalyvių iš Šiaulių apskrities, bet ir svečių iš kaimyninės Latvijos. Teatrų šventė kasmet suteikia žiūrovams ir dalyviams gerų emocijų bei skatina įvairių gebėjimų vaikų tarpusavio bendravimą.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Dainų inscenizacijos ir lėlių spektakliai

Beveik dešimt metų Žagarės specialiosios mokyklos organizuojamame vaikų teatrų festivalyje penkios mokyklos ir vienas dienos centras iš Joniškio, Akmenės bei Šiaulių rajonų parodė septynis spektaklius.

Dainų inscenizacijomis žiūrovus džiugino Kuršėnų (Šiaulių rajonas) Pavenčių mokyklos kolektyvas „Spindulėliai“ (vadovė Jūratė Sadauskienė), apdainavę žalią spalvą, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos lavinamųjų klasių mokiniai (vadovė Ligita Dundaitė), keliavę su tėveliu į mišką ir iš jo parnešę pelėdą.

Lėlių spektaklius parodė Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Žagarės filialo lėlių teatras (vadovė Orinta Orlickienė), ieškojęs meškiuko Mato batų, „Zuikio Puikio“ pasaką sekė Kuršėnų Pavenčių mokyklos lėlių teatriuko „Lėliukai“ (vadovė Rasa Poškienė) nariai.

Idėją parsivežė iš Londono

Bene daugiausia žiūrovų emocijų sulaukė Žagarės specialiosios mokyklos vaikų lėlių teatras „Žagariukas“ (vadovė Danutė Daškuvienė), Volto Disnėjaus muzikinę pasaką „Liūtas karalius“ iliustravę įspūdingomis gyvomis lėlėmis ir plastika. Lėlės žirafos siekė net du metrus aukščio. Scenoje ragus surėmė avinai, šokinėjo gazelės, skraidė paukščiai, jiems komandavo beždžionė šamanė, sukvietusi į liūto karaliaus gimimo šventę.

Spektaklio idėją teatro vadovė Danutė Daškuvienė, viešėjusi pas vaikus Londone, parsivežė iš vieno licėjaus muzikinio teatro.

„Būčiau galėjusi ne kartą žiūrėti tą jų pasirodymą. Grįžusi mokiniams parodžiau spektaklio įrašą ir visi užsidegė – reikia ir mums kažką panašaus padaryti“, – „Šiaulių kraštui“ pasakojo mokytoja.

Pasiūti lėles vaidinimui padėjo siuvėja Silvija Jonuitienė, talkino Aušra Pavelkienė, Virgilijus Baikštys. Komandinis darbas, repeticijos truko gerą mėnesį.

Teatriuko vadovė ir vaikai tikisi, kad šis pasirodymas nebus vienkartinis. Jie gegužės mėnesį turėtų dalyvauti festivalyje Šiauliuose.

Pamokanti pasaka

Dabikinės (Akmenės rajonas) specialiosios mokyklos mokinių teatro studija (vadovė Danutė Kazlauskienė) suvaidino pasaką „Raudonkepuraitė“.

Kuršėnų miesto Dienos centro lankytojai (vadovė Renata Balčiūnaitė) pasekė pamokančią pasaką apie „Laimingą žmogų“, primindami, kad laimės neatneš jokie išoriniai turtai, jei neturi jų savyje.

Mugėje prekiavo svečiai iš Latvijos

Prieš spektaklius įsigyti suvenyrų, siuvinių, mezginių, medžio darbų, keramikos, verbų kvietė mugė, kurioje prekiavo Žagarės specialiosios mokyklos atstovai bei svečiai iš Latvijos Berzupės specialiojo internato.

Šio internato mokytojas Kaspars Karlsons pasakojo, kad su Žagare jie bendradarbiauja jau maždaug penkerius metus. Į festivalį atvyko pirmą sykį. Iš anksto tartasi parodyti savo spektaklį, tačiau dalis vaikų susirgo, todėl jie pasiruošė tik mugei.

Latvijos ir Lietuvos mokyklų skirtumai

Svečias pastebėjo, kad Lietuvos ir Latvijos specialiosios mokyklos skiriasi. Jų internate vaikai praeina ne tik mokymo programą, bet ir įgyja profesiją. Jie gali tapti virėjų, stalių padėjėjais.

Kolegos Žagarėje vaikams profesijos suteikti negali. Tokia sistema. Pasak Žagarės specialiosios mokyklos direktorės Angelės Karečkienės, anksčiau Šiauliuose, Gelgaudiškyje prie tokių mokyklų veikė profesinio parengimo skyriai, bet vėliau jų neliko. Dabar mokyklą baigę vaikai, pajėgūs įgyti profesiją, vyksta mokytis į Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centrą.

Skatinama integracija

Po festivalio vaikams buvo surengta diskoteka, mokytojams – konferencija, kurioje pasidalinta darbo patirtimi.

Šis teatrų festivalis išsiskiria tuo, kad jame vaidina įvairių gebėjimų ir amžiaus vaikai. Pasirodo ir specialiųjų, ir vidurinių bei meno mokyklų auklėtiniai. Jie bendrauja ne tik spektaklių metu, bet ir neformalioje aplinkoje.

Taip, mokytojų nuomone, skatinama tolerancija, padedama integruoti ir integruotis tiems, kurie yra kitokie.

Autorės nuotr.

SIMBOLIS: Susirinkusius vaikus sveikina festivalio simbolis – bitė Maja (Onutė Tikniuvienė).

PREKYBA: Žagarės specialiosios mokyklos mokytoja Edita Aukselienė mugėje mokiniams padėjo prekiauti jų darbeliais, puokštėmis.

ĮSPŪDIS: Bene daugiausia žiūrovų emocijų sulaukė Žagarės specialiosios mokyklos vaikų lėlių teatras „Žagariukas“, muzikinę pasaką „Liūtas karalius“ iliustravęs įspūdingomis gyvomis lėlėmis. Kai kurios iš jų siekė du metrus aukščio.

RAUDONKEPURAITĖ: Dabikinės (Akmenės rajonas) specialiosios mokyklos mokinių teatro studija parodė pasaką „Raudonkepuraitė“.  

SVEČIAS: Vaikus su jų rankų darbeliais į renginį atlydėjęs Berzupės (Latvija) specialiojo internato mokytojas Kaspars Karlsons sakė, kad su Žagarės specialiąja mokykla jie bendradarbiauja apie penkerius metus.

INSCENIZACIJA: Kuršėnų miesto Pavenčių mokyklos kolektyvas „Spindulėliai“ inscenizavo dainą apie žalią spalvą.

JAUDULYS: Prieš pasirodymą Žagarės specialiosios mokyklos jaunųjų artistų veiduose – ir jaudulys, ir šypsenos.