Regioninėje Dainų šventėje Šiauliuose – pustrečio tūkstančio atlikėjų

Vitalio LEBEDŽIO nuotr.
Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė (kairėje) ir Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė pristatė po 16 metų pertraukos į Šiaulius grįžtančią regioninę Dainų šventę, pavadintą „Teka saulelė“.

Birželio 1 dieną nuo 18 valandos Šiauliuose, Centrinio parko estradoje, vyks regioninė Dainų šventė „Teka saulelė“. Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė spaudos konferencijoje priminė Dainų šventės tradicijas. Pirmiausia tokius renginius pradėjo organizuoti estai, kiek vėliau – latviai, tuomet prisijungė ir lietuviai. Pirmoji šalies Dainų šventė įvyko 1924 metais Kaune ir šįmet yra minimas šio įspūdingo renginio, įtraukto į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, šimtmetis.

Šiauliai prie Dainų šventės tradicijų prisijungė 1933 metais. Paskutinį kartą regioninė Dainų šventė Šiauliuose vyko 2009 metais. Anot D. Bačiulės, vėliau dėl koncertinės infrastruktūros trūkumo ir kitų priežasčių mieste tokie renginiai nevyko. Praėjusiais metais buvo surengta regioninė Liaudies šokių šventė, o šįmet – regioninė Dainų ir orkestrų šventė.

Kultūros centro direktorė prisipažino, kad apie 2 500 renginio dalyvių kelia iššūkį organizatoriams. Jau dabar aišku, kad parko estrados scenoje visi nesutilps, bus panaudoti estrados šlaitai, ten bus įrengti laiptai chorams. Pasirodys 82 mūsų šalies kolektyvai, iš jų 35 – šiauliečių. Žiūrovams dainuos 61 choras, gros 15 pučiamųjų orkestrų (iš jų 4 profesionalūs), kolektyvas „Ritmas kitaip“, 5 choreografijos grupės prie pučiamųjų orkestrų. Chorams akompanuos Lietuvos kariuomenės orkestras, vadovaujamas Egidijaus Ališausko.

Dainų šventės koordinatorė Aušra Brijienė patvirtino, kad kolektyvai dainuos dainas, kurias liepos pradžioje atliks respublikinėje Dainų šventėje Vilniuje „Kur giria žaliuoja“, o orkestrai taip pat atliks kūrinius, kurie skambės jų šventės dalyje „Vario audra“. Su kolektyvais dainuos ir solistai: Viktorija Miškūnaitė, Sigutė Laugalė bei vaikų muzikos studijos „Mikitukas“ solistės.

Beveik visi kolektyvai, kurie išsirikiuos Centrinio parko estradoje, važiuos ir į respublikinę Dainų šventę, išskyrus kelis jaunučių chorus.

D. Bačiulė akcentavo šiauliečių pasirodymus, nes tai parodo mūsų miesto žmonių stiprybę.

Likus kelioms dienoms iki regioninės Dainų šventės nuo Kultūros centro iki parko estrados išdėliotuose šviečiančiuose kubuose bus eksponuojamos nuotraukos iš buvusių Dainų švenčių, taip iliustruojant šio renginio tradiciją Šiauliuose. Ši paroda veiks apie du mėnesius.