Raudonojoje sinagogoje ryškėja interjero detalės

Raudonojoje sinagogoje ryškėja interjero detalės

Raudonojoje sinagogoje ryškėja interjero detalės

Unikalaus Joniškio sinagogų komplekso Raudonojoje sinagogoje ima ryškėti pagrindiniai interjero elementai. Prieš šešerius metus griuvusi sinagoga, nors ir po įvairių statybinių nesklandumų, atsiskleidžia visu grožiu.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Atkuriamos interjero detalės

Raudonojoje sinagogoje pagal išlikusias fotografijas ir kitus dokumentus atkuriamas buvęs interjeras.

Tai – lubų dekoro, sienų tinko ir sienų dekoro elementai, angokraščiai, langų ir durų profiliuoto tinko apvadai, ruošiamos ir tvirtinamos ornamentuotų sudėtingų modiljonų ornamentuotos detalės.

Taip pat pagal ikonografinę medžiagą atkuriamos salės medinės panelės ir Aron kodešas – švenčiausia sinagogos vieta, kurioje saugomi Toros ritiniai, restauruojami laiptai.

Aron kodešas jau ima ryškėti: pagamintas ir sumontuotas centrinis plafonas, kapiteliai, žvaigždė, puskolonių padai ir detalės virš kapitelių, piliastrai, lipdiniai.

Lubose atkuriami architektūriniai elementai: gipsinės apvalių, rombo, elipsės formų rozetės. Ant sienų įrengtas sanuojantis tinkas, atliekama temperinė tapyba.

Daugiau kaip 114 tūkstančių litų

Sinagogoje dirba UAB „Vilniaus restauratoriai“ restauratorius Genadij Voroblevič, tapybos darbus atlieka dailininkas restauratorius Dainius Stankevičius (vadovas Sakalas Matuiza). Techninę priežiūrą atlieka VĮ „Lietuvos paminklai“ techninis prižiūrėtojas Eugenijus Tautkus.

Baigiamajam sinagogos restauravimo etapui reikia 114 400 litų. Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ketina skirti 70 800, o Joniškio rajono savivaldybė – 43 600 litų.

Dar praėjusiais metais buvo atlikti paruošiamieji vidaus interjero atkūrimo darbai. „Vilniaus restauratorių“ darbininkai ant medžio lentų lubų kalė balanas, prie kurių pritvirtintas tinklelis ir lipdytas tinkas. Tinkuotos lubos ir faseto juostos buvo glaistomos ir šlifuojamos du kartus, dažomos klijiniais dažais.

Ilga atstatymo istorija

1865 metais statyta Raudonoji sinagoga priklauso Joniškio sinagogų kompleksui, kurį sudaro du statiniai.

Tokių kompleksų Europoje išlikę tik keletas. 2007-ųjų gruodį netikėtai sugriuvo Raudonosios sinagogos rytinis skliautas ir siena.

Sinagogos atstatymą lydėjo įvairūs nesklandumai. 2011 metų vasarą sudėtas lubas ėmė graužti pelėsinis grybelis, nuo sienų pradėjo kristi dažai.

Savivaldybės atstovai tada skėsčiojo rankomis: nesilaikyta technologinių reikalavimų, bet spaudė terminai.

Dirbta ir žiemą. Prieš tai pastatas apie porą metų stovėjo be stogo, sienos drėko, mediena irgi buvo neišdžiūvusi.

2013 metais buvo įlinkusi Raudonosios sinagogos lubų sija.

Brokas buvo ištaisytas.

Vilmos BARTAŠIENĖS nuotr.

SVARBIAUSIA: Jau ima ryškėti svarbiausia sinagogos vieta Aron kodešas: pagamintas ir sumontuotas centrinis plafonas, kapiteliai, žvaigždė, puskolonių padai, kitos detalės.

ROZETĖ: Atkuriamos lubų rozetės.

Autorės nuotr.

ISTORIJA: Joniškio Raudonoji sinagoga 2007 metų gruodį netikėtai griuvo, bet per šešerius metus buvo atstatyta ir dabar atliekami baigiamieji interjero darbai.