Radviliškio miesto kultūros centre – spektaklio „Skambutis“ premjera

Radviliškio m. kultūros centro nuotr.
Spektaklyje aktorių komanda nagrinėjo paaugliams aktualias temas.

Radviliškio miesto kultūros centro inicijuotas ir Valstybinio sveikatos stiprinimo fondo lėšomis finansuotas projektas „Kartu“ pasiekė kulminaciją – įvyko istorijų pasakojimo spektaklio „Skambutis“ premjera, kurią stebėjo pilna salė žiūrovų.

Birželio – rugpjūčio mėnesiais vykusioje menininkų rezidencijose keturių aktorių komanda, Gretė Každailytė, Severinas Norgaila, Monika Geštautaitė ir Dalius Jančiauskas, kartu su režisieriumi Aleksandr Špilevoj kūrė spektaklį, pritaikytą paauglių auditorijai. Spektaklyje nagrinėjamos paaugliams aktualios temos: kaip išvengti kančios, įprasminti santykius su žmonėmis, išsaugoti draugystę, iškentėti išdavystę, išvengti žalojančio bėgimo nuo problemų. Intensyvioje įvykių sekoje nuolat svarstoma, kaip mūsų priimami sprendimai gali keisti mūsų aplinką, ateitį bei draugus. Spektaklyje ypač skatinamas tiesioginis žiūrovų įsitraukimas į spektaklio siužetą.

Spektaklio premjeroje dalyvavę jaunuoliai iš Lizdeikos, Šeduvos, Šiaulėnų Marcelino Šikšnio, Sidabravo, Grinkiškio Jono Poderio ir Baisogalos gimnazijų neliko abejingi, emocionaliai reagavo į jiems aktualias, atpažįstamas situacijas ir aktyviai dalyvavo sprendžiant istorijos detektyvinius vingius kartu su aktoriais.

Valandą vykusį istorijų pasakojimo (storytelling) žanro spektaklį scenoje keitė psichologinio atsparumo diskusija-paskaita. Psichologės Loreta Gudienė ir Andžela Rybakovienė plačiau aptarė spektaklio siužetą, personažų charakteristiką, taip pat diskutavo su jaunuoliais, kas nulemia jauno žmogaus pasirinkimus sudėtingose situacijose. Ypač didelis dėmesys skirtas emocinio atsparumo sąvokai.

Radviliškio miesto kultūros centras, inicijavęs projektą „Kartu“, bendradarbiauja ne tik su Radviliškio rajono savivaldybės švietimo įstaigomis, bet ir Šiaurės regiono kultūros centrais ir mokyklomis, taip pasiekia kuo daugiau jaunų žmonių, gyvenančių regione, bei pasitelkiant meno formas ugdo jų psichologinį atsparumą. Tikime, kad vykdomas projektas sulauks ypatingo jaunų žmonių susidomėjimo, nes tokio pobūdžio programa Šiaurės Lietuvos regione dar nebuvo vykdoma.

Projekto „Kartu“ tikslas – per profesionalių menininkų sukurtą spektaklį padėti jauniems žmonėms pažinti save, savo aplinką, identifikuoti problemas ir mokėti įsivardyti jausmus bei pasitelkiant psichologines žinias didinti psichologinį atsparumą ir emocinę gerovę.