Radviliškiečius sukvietė Mažoji knygų mugė

Radviliškiečius sukvietė Mažoji knygų mugė

Radviliškiečius sukvietė Mažoji knygų mugė

Penktą kartą į Radviliškio kultūros rūmus gyventojus sukvietusi Mažoji knygų mugė šiemet nustebino  pristatomų leidinių įvairove, tačiau ne dalyvių bei lankytojų gausa.

Saulius JUŠKEVIČIUS

saulius@skrastas.lt

Šurmuliavo knygų šventė

Vienintelėje Šiaurės Lietuvoje rengiamoje knygų mugėje negausiai apsilankę radviliškiečiai ir miesto svečiai galėjo ne tik susipažinti su naujausiais Lietuvos leidyklų išleistais lietuvių ir užsienio autorių kūriniais, pigiau nei knygynuose įsigyti knygų ir kitų leidinių, bet ir dalyvauti susitikimuose su jų autoriais.

Savo naujas knygas Radviliškyje pristatė leidyklos „Lieparas“, „Stiklo tiltai“, „Žana“, „Charibdė“, „Andrena“, „Asveja“, „Gimtasis žodis“, „Knygų namai.LT“. Antrus metus prie knygų mugės prisijungė ir prieš trejetą metų susikūrusi Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacija.

Tarp pristačiusių savo leidinius buvo ir Radviliškio viešoji biblioteka, kuri siūlė mugės lankytojams įsigyti savo išleistų leidinių apie Radviliškio krašto šviesuolius, monografijų bei prisiminimų knygų.

Autoriai kvietė į susitikimus

Mažiesiems knygų mylėtojams II aukšto fojė buvo pristatomos knygos vaikams. Bene daugiausia vaikų susirinko į leidyklos „Stiklo namai“ surengtą susitikimą su žurnaliste, rašytoja Juventa Mudėniene, knygos „Triušiukų abėcėlė“ autore.

Pasivadinusi savo vaikystės pravarde Titė Miku, į susitikimą autorė atvyko nešina nutrintu lagaminu, kuriame įsikūrė visa triušiukų namų istorija. Kartu su rašytoja tiesiog ant grindų įsitaisę vaikai išgirdo knygos sukūrimo istoriją, klausėsi eilėraštukų.

„Viskas prasidėjo nuo mano smalsumo. Žinojau, kad galiu rašyti, jog susišneku su vaikais – savais ir jų draugais. Kai sūnus Kipras ir dukra Ugnė augo, rašiau. Stalčiuose yra nebaigtų kūrinių – apie berniuko nuotykius ir kitokių. Supratau, kad jei išėjusi iš oficialių darbų nepasinaudosiu pauze ir neįgyvendinsiu svajonės išleisti knygą vaikams, galbūt niekada to nepadarysiu“, – šypsodamasi pasakojo J. Mudėnienė.

Pasak jos, reikėjo nuspręsti, nuo ko pradėti, ar ištraukti tai, kas parašyta, ar kurti ką nors nauja.

„Tuomet man kilo mintis parašyti eiliuotą abėcėlę. Sumaniau, kad personažai bus triušiai. Eilėraštukai pasipylė greitai. Per vieną vakarą parašiau jų turbūt daugiau negu pusei abėcėlės raidelių“, – pasakojo vaikams autorė.

Nuotraukoms reikėjo triušių fotosesijos. Fotografų dinastijos atstovas sutuoktinis Paulius tapo atsakingas už jas.

„Patys klijavome kambarėlių dekoracijas. Kūrėme scenas, kaip bus fotografuojami ilgaausiai. Skambinau draugams ir klausiau, kas turi triušiukų. Rinkome personažus, vežėme į studiją fotografuoti. Žiūrėjome nuotraukas, matėme, kas ne visai taip, kaip norėtume. Galų gale triušiukus fotografavome ir namie ant virtuvės stalo“, – savo prisiminimais vaikus intrigavo J. Mudėnienė.

Ji prisiminė ne vieną nuotaikingą ir linksmą istoriją apie triušiukų fotosesijas. Buvo pasitaikę atvejų, kai jau po pirmo fotoaparato blyksnio dekoracijas tekdavo kurti iš naujo, nuo žemės rinkti įvairias dekoro detales bei gaudyti triušį.

„O baisiausia buvo tai, kad triušiai nepatirtų streso, nes kažkada buvau girdėjusi, jog nuo streso jie miršta“, – apie savo išgyvenimus vaikams pasakojo knygos autorė.

Susitikime vaikai ne tik klausėsi istorijos apie knygą ir jos kūrimą, bet ir patys rankose galėjo palaikyti iš lagamino ištrauktas fotografijų dekoracijas, triušių aprangos detales.

Susitikimo pabaigoje rašytoja kiekvienam iš dalyvavusių vaikų išsakė įvairių linkėjimų.

Autoriaus nuotr.

MUGĖ: Radviliškyje surengta Mažoji knygų mugė užsukusius radviliškiečius vėl viliojo knygų įvairove.

VIETINIAI: Savo išleistais leidiniais bei knygomis prekiavo ir Radviliškio viešoji biblioteka.

PRISTATYMAS: Į susitikimą susirinkusius vaikus domino ne tik rašytojos Juventos Mudėnienės pasakojimas, bet ir fotografavimui naudotos dekoracijų detalės, įvairūs daiktai.