Radviliškiečius džiugina kraštietės darbų paroda

Radviliškiečius džiugina kraštietės darbų paroda

„Krašto žinios“

Radviliškiečius džiugina kraštietės darbų paroda

Radviliškio viešosios bibliotekos Paveikslų galerijoje atidaryta kraštietės, gyvenusios Amerikoje, Janinos Monkutės-Marks paroda. Paroda surengta minint menininkės 90-ąjį jubiliejų.

Saulius JUŠKEVIČIUS

saulius@ skrastas.lt

Apie parodą ir kūrybą

Tai jau antroji kraštietės darbų paroda Radviliškio bibliotekoje. Dar jai gyvai esant, 2001-aisiais, čia buvo surengta gobelenų paroda.

Antrojoje parodoje iš Janinos Monkutės-Marks muziejaus-galerijos Kėdainiuose fondų eksponuojami lino raižiniai. Pati autorė yra minėjusi, kad lino raižinys – mėgstamiausia jos grafikos technika.

Kėdainių Janinos Monkutės-Marks muziejaus-galerijos kuratorė Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė trumpai pristatė parodą, joje eksponuojamus lino raižinius.

Pasak jos, ankstyvuosiuose autorės kūriniuose netiesiogiai atsispindi antrojo pasaulinio karo bei emigracijos išgyvenimai. Tapyboje vyrauja dramatiška įtampa, neperregimos tamsos plotais įkūnyta nežinomybė.

Septintojo dešimtmečio pradžioje J. Marks tapyba pasuka abstrakcijos ir dekoratyvumo link. Dailininkė ima eksperimentuoti koliažo technika.

„Susidomėjimas lietuvišku folkloru, pasaulio tautų primityviosios dailės kolekcionavimas natūraliai atvedė menininkę prie liaudies meno kaip amžinos išminties šaltinio, mitologijos temų“, – sakė parodos kuratorė.

Kuratorė sakė, kad atskiras dailininkės kūrybos etapas – gobelenų audimas, apie kurį J. Monkutė-Marks yra sakiusi, jog ją užbūrė pats audimo procesas – kruopštus ir daug laiko užimantis darbas, kai gali siūlais išreikšti džiaugsmą, skausmą ir dalelę savęs.

Prisiminimai apie menininkę

Prisiminimais apie menininkę pasidalijo J. Monkutės-Marks muziejaus-galerijos direktorė, J. Monkutės-Marks dukterėčia Dalia Minkevičienė-Jazdauskienė.

Ji papasakojo apie menininkės gyvenimą ir kūrybą Amerikoje, prisiminė susitikimus su teta. Pasak direktorės, Janina nespėjo išausti paskutinio gobeleno, skirto savo jauniausiam anūkui.

„2000-aisiais J. Monkutė-Marks įsteigė pelno nesiekiančią organizaciją ir Kėdainiuose įsigijo buvusio krašto muziejaus pastatą bei jį supantį parką šalia Smilgos upelio. Per metus pastatas buvo rekonstruotas, atkuriant amžiaus pradžios architektūrinį vaizdą, pagal naujausius reikalavimus įrengtos galerijos salės, sutvarkyta parko teritorija“, – pasakojo direktorė.

Viešosios bibliotekos direktorei Aldonai Januševičienei ji įteikė dovanų – knygų apie dailininkės kūrybą, bukletų, Amerikoje sukurto filmo apie menininkę kompaktinių diskų.

Pasižymėjo aktyvumu

Gimusi Radviliškyje, Pagėgiuose baigusi mokyklą, 1941-aisiais menininkė įstojo į Kauno valstybinio dramos teatro studiją. 1944-aisiais pasitraukė į Vokietiją. Po karo studijavo archeologiją, meno istoriją ir italų kalbą Insbruko (Austrija) universitete, mokėsi Freiburgo menų ir amatų mokykloje Vokietijoje. Čia įgijo pirmuosius dailės įgūdžius.

1950 metais emigravo į JAV. Nuo 1956-ųjų dailininkė įsitraukė į meninį ir visuomeninį šalies gyvenimą. Menininkė buvo viena iš Lietuvių Moterų Dailininkių draugijos Čikagoje steigėjų ir vadovių.

Janinos Marks darbai buvo eksponuoti Čikagos ir kitų Amerikos miestų meno galerijose, ji buvo daugelio meno galerijų tarybų narė.

Autoriaus nuotr.

PARODA: Radviliškio viešojoje bibliotekoje atidaryta Anapilin iškeliavusios kraštietės Janinos Monkutės-Marks paroda.

GIMINAITĖ: Parodos atidaryme apie tetą, jos kūrybą pasakojo Janinos Monkutės-Marks muziejaus-galerijos direktorė, J. Monkutės-Marks dukterėčia Dalia Minkevičienė-Jazdauskienė.