R. Garbačiauskas žaidžia kosminiais pradais

R. Garbačiauskas žaidžia kosminiais pradais

R. Garbačiauskas žaidžia kosminiais pradais

Šiaulių „Laiptų“ galerijoje atidaryta 12-oji personalinė dailininko Ričardo Garbačiausko paroda „Siluetai“. Paveiksluose vyrauja abstrakčios ritminės kompozicijos. Minimalistinėmis priemonėmis autorius kuria savo estetinę sistemą.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Nenori būti plakatiškas

Tapytojo, Šiaulių universiteto Menų fakulteto profesoriaus R. Garbačiausko parodos atidarymas penktadienį sulaukė itin didelio susidomėjimo. Eksponuojami 2011–2013 metais tapyti darbai atlikti aliejine ir akrilo technika.

Autorius aiškina vengiantis marginimo ir puošimo, todėl paveikslo paviršius tampa minimalistinis.

„Norėčiau visai išvalyti paveikslo plokštumą, kartu ją padarant maksimaliai paveikia. Visur esantis ritmas – universali, būtina mus supančios kosminės apsupties, mikro- ir makro- pasaulio egzistavimo sąlyga“, – sako menininkas.

Paveiksluose – apibendrintos, primityvistinės siluetų formos – tarsi archajiški ženklai, anonimiški šiuolaikinio pasaulio figūrų siluetai, sąveikaujantys tarpusavyje. Paveikslų koloritai – ne mažiau svarbi dedamoji dalis, sukurianti emocinę ir estetinę kūrinių nuotaiką.

Autorius prisipažįsta sąmoningai vengiantis siužetiškumo, socialinio konteksto.

„Nenoriu būti deklaratyvus ar plakatiškas, nors iš pirmo žvilgsnio dekoratyvios paveikslų plokštumos gali priminti kalbėjimą apie nieką“, – kūrybines idėjas komentuoja R. Garbačiauskas.

Nenorįs atrodyti ir nihilistas.

„Sumanymo esmėje glūdi emocija, be jos negaliu suformuoti paveikslo. Kartais dirbant ateina nušvitimas, kai viskas atrodo paprasta ir lengva. Kai netapai tiesiogiai iš natūros, atkrenta daugelis akademinių dalykų. Dalį darbo atlieka atsitiktinumas, tik privalai jį kontroliuoti, kad jis dirbtų tau. Pavadinimai turi labai sąlyginį pobūdį, tačiau jie kalba apie tam tikras universalias ar amžinas būsenas, paradoksalias situacijas“, – sako dailininkas.

Žaidžia kosmopradais

Vertindamas parodą filosofas profesorius Gintautas Mažeikis sako, jog R. Garbačiausko paveikslų atspalviai ir figūros flirtuoja su žiūrovu. Abstrakti tapyba atveria laukiamas interpretacijas, patyrimus, jausmus.

G. Mažeikis pabrėžė, kad autorius yra poetiškas, atsargiai žaidžiantis kosmopradais. „Kūriniai perkelia ne į daiktiško pasaulio gūsių, o į egzistencinę tikrovę, kurią nusako poetiniais ritmo ir žaismo vaizdais, – apibūdina jis.

Pasak filosofo, R. Garbačiauskas jau senai suformavo savo tapybinę kalbą, kuria ryškiai išsiskiria iš kitų autorių Lietuvoje.

„Jis plėtoja savitą linijų, šokio, spalvos džiaugsmo ir užuominų retoriką, kuria nusako ir meilės jausmus, flirtą bei kurtuaziją, džiaugsmą pasauliu. Niuansuota, tačiau dažniausiai šviesi, giedra nuotaika, regimas improvizacijos lengvumas išduoda kūrinių profesionalumą ir ciklo „Siluetai“ išbaigtumą“, – apibendrina G. Mažeikis.

R. Garbačiausko paroda „Siluetai“ galerijoje veiks iki spalio 2 dienos.

Jono TAMULIO nuotr.

MINIMALIZMAS: Tapytojas, Šiaulių universiteto Menų fakulteto profesorius Ričardas Garbačiauskas sako norintis visai išvalyti paveikslo plokštumą, kartu ją padarant maksimaliai paveikia.

ŽIŪROVAI: Į personalinės Ričardo Garbačiausko parodos „Siluetai“ atidarymą gausiai susirinko žiūrovų.