Pusšeštos valandos pilnaties

Pusšeštos valandos  pilnaties

Pusšeštos valandos  pilnaties

Ketvirtadienį vakare virš „Laiptų galerijos“ švietė dvi pilnatys — viena buvo pakibusi danguje, antroji — tiesiai virš Pelikso Bugailiškio namo stogo. “Laiptų galerija“, pakvietusi į renginį “Pilnatis Pelikso Bugailiškio namuose“, įtraukė lankytojus į pusšeštos valandos trukusį spektaklį.

Nijolė KOSKIENĖ

nikos@skrastas.lt

Aplankyti P.Bugailiškio namai

„Pilnatis Pelikso Bugailiškio namuose“ prasidėjo nuo naujos skulptūros “Obelis“ (autorius Kornelijus Užuotas) atidarymo. Iš metalo laužo pagaminta raudonžiedė, anot galerijos direktorės Janinos Ališauskienės, yra tarsi paminklas sunaikintam Pelikso ir Onos Bugailiškių sodui, kurio vietoje dabar stovi ir “Laiptų galerijos“, ir Suaugusiųjų mokyklos pastatai.

Apžiūrėję skulptūrą šiauliečiai buvo pakviesti, anot J. Ališauskienės, pirmąjį ir vienintelį kartą apžiūrėti Pelikso Bugailškio — pirmojo Lietuvos teisėjo ir kultūrininko — namus. Prie įėjimo į namus laukė kiškiai, kambariuose ir koridoriuose stovėjo kambarinės, o ištuštintoje namo palėpėje linksmai nusiteikęs vaiduoklis gąsdino lankytojus.

Viename iš kambarių buvo galima pažiūrėti filmą apie Monmartro respubliką, kitame eksponuota eksponuota unikali XVIII— XIX amžiaus bažnytinių rūbų — arnotų — kolekcija, dovanota „Laiptų galerijai“ žymaus iš Šiaulių kilusio kolekcininko Edmundo Armoškos.

Kolekcininkas galerijai suteikė teisę perdovanoti arnotus bažnyčiai, sutiksiančiai įkurti arnotų muziejų. Pirmasis dovanų gavo širdžiai mieliausią arnotą išsirinkęs Šiaulių Jurgio bažnyčios klebonas Egidijus Venckus. Atsiimdamas dovaną, kunigas išsitarė, kad arnotų kolekcija, ko gero, geriausiai tiktų Tytuvėnuose planuojamam steigti Šiaulių vyskupijos sakraliniam muziejui.

Lietuviški arnotai pasaulyje vertinami bene labiausiai dėl kruopštaus siuvinėjimo ir liaudies meno tradicijos.

Peizažas su karvėmis

Iš Pelikso Bugailiškio namų nusileidę į pirmąjį „Laiptų galerijos“ aukštą svečiai buvo pakviesti į garsios belgų peizažistės Rosos Venneman vieno paveikslo “Peizažas su karvėmis“ parodos atidarymą.

Paveikslą, kuris laikomas vienu vertingiausių XIX-XX-ojo amžiaus dailininkų darbų, esančių Lietuvos muziejuose ir privačiose kolekcijose, galerijai taip pat „paskolino“ kolekcininkas E. Armoška. Lygiai prieš 150 metų sukurtas paveikslas galerijoje bus eksponuojamas tris savaites.

Pasak menotyrininko Vytenio Rimkaus, šis darbas — nuo XIV amžiaus Nyderlandų dailei būdingas animalistinių paveikslų pavyzdys, kai peizažo fone vaizduojamos gyvūnų grupės. To meto tapyboje, anot V. Rimkaus, galima rasti ištisas bandas gyvulių, karvių, vištų. „Nyderlandai buvo ir yra pienininkystės centras, tad nieko keisto, kad dailininkė karves — šiuos gražius gyvulius — pavaizdavo, kaip pagrindines paveikslo herojes“, — sakė menotyrininkas.

Kalėdos, miniatiūros ir poezija

Trečiajame galerijos aukšte buvo atidaryta tradicinė jau septynioliktoji Kalėdinių miniatiūrų paroda-pardavimas ir išdalytos nominacijos Šiaulių krašto menininkams. Šiemet nominuoti buvo Kornelijus Užuotas, Andrius Znojevas, Viktoras Ostašenkovas, Kazys Bimba, Gražina Arlauskaitė-Vingrienė, Roma Pryšmantienė ir Aleksandra Jacovskytė.

Kalėdų dvasios įpūtė ansamblis „Salduvė“, sudainavęs Kalėdinių ir žiemos ciklo dainų.

Renginių maratoną užbaigė „Literatūrinis žiemkelis“. Į renginį atvykusio poeto A. A Jonyno eiles skaitė aktorius Sigitas Jakubaukas, bliuzą grojo A. Jonaitis.

Publika iš „Pilnaties Pelikso Bugailiškio namuose“ skirstėsi prieš vienuoliktą vakaro.

NAMAI: Pelikso Bugailiškio namai po pilnatimi pirmą kartą buvo atveri visuomenei.

VAIDUOKLIS: Pelikso Bugailiškio namų palėpėje įsitaisė vaiduoklis.

PILNATVĖ: „Pilnatis siejasi ne tik su mėnuliu, norėjome parodyti ir turinio pilnatvę — visas sritis, kurias mes apimame“, — sakė “Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė.

NEDORA: Tradicinę miniatiūrų parodą „pardavinėjęs“ kromelninkas Moišė (aktorius Juozas Bindokas) moterims bandė įsiūlyti ir nepadorių paveikslėlių.

ARNOTAS: Kunigui Egidijui Venckui „laiptiečiai“ įteikė kalėdinę dovaną — arnotą iš privačios kolekcijos.

KARVĖS: Tris savaites galerijoje bus demonstruojamas vienas vertingiausių Lietuvoje saugomų XIX-XX-ojo amžių pradžios dailininkų darbų — belgų tapytojos Rosa Venneman paveikslas „Peizažas su karvėmis“.

MINIATIŪROS: Miniatiūros pirkėjų laukia iki Kalėdų.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.