Puodžių karalius nužiedė puodynę

Puodžių karalius nužiedė puodynę

Puodžių karalius nužiedė puodynę

Kelmės dvaro vartuose praėjusį ketvirtadienį atidaryta septintojo Lietuvos puodžių karaliaus, kuršėniškio Algimanto Tamašausko autorinė paroda.

Eksponuojama apie 300 įvairių, tvirtai suręstų, santūriai dekoruotų, aiškių proporcijų ir prašmatnių formų darbų: ąsočių, puodynių, lėkščių, vazų, suvenyrų ir panašiai.

Parodos atidaryme dalyvavęs autorius dėkojo už galimybę savo darbus parodyti ir Kelmėje. Kelmės krašto muziejui A. Tamašauskas padovanojo ąsotį. Už keramikos meno populiarinimą, autorinės parodos pristatymą Kelmės rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Krutkevičius kuršėniškiui puodžiui įteikė kelmiškio tautodailininko Mečislovo Ežerskio išdrožtą lazdą.

A. Tamašauskas dirba Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre Kuršėnuose. Centro direktorė Birutė Poškienė džiaugėsi, jog puodžių karaliaus karūna 2011 metais sugrįžo į Kuršėnus, sveikino puodžių su autorine paroda Kelmėje.

Parodos atidarymas surengtas per žemaičių etnomuzikavimo ir tradicinių amatų kursus, kuriuose veikia ir keramikos sekcija. Puodžių karalius kursų dalyviams pademonstravo savo sugebėjimus bei patirtį ir dailią puodynę nužiedė maždaug per tris minutes. Sunku įsivaizduoti, jog tik pradėjęs dirbti, per dieną Algimantas Tamašauskas nužiesdavo po 20-30 puodynių, vėliau, įgudęs, įgijęs patirties – ir visą šimtą. Puodžiaus amatą ir meną kuršėniškis įvaldė per porą savaičių. Jam padeda ir žmona, tautodailininkė Antanina Tamašauskienė.

A. Tamašauskas tautodailės parodose dalyvauja nuo 2000 metų. 2001-aisiais priimtas į Lietuvos tautodailininkų sąjungą. Kūrinius eksponavo 14 tautodailės parodų. 2008 metais Algimantas Tamašauskas išrinktas Šiaulių rajono Metų tautodailininku.

„Šiaulių krašto“ inf.

Dalios KARPAVIČIENĖS nuotr.

PATIRTIS: A. Tamašauskas puodynę nužiedė maždaug per tris minutes.

PARODA: Kelmėje surengtoje autorinėje A. Tamašausko parodoje eksponuojama apie 300 įvairių darbų: ąsočių, puodynių, lėkščių, vazų, suvenyrų ir panašiai.

LAZDA: Lietuvos puodžių karaliui padovanota kelmiškio tautodailininko Mečislovo Ežerskio išdrožta lazda. (Šalia – A. Tamašausko žmona, tautodailininkė Antanina Tamašauskienė).