Puodžių karalius eksponuoja savo darbus

Puodžių karalius eksponuoja savo darbus

Puodžių karalius eksponuoja savo darbus

Kuršėnuose, Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, atidaryta uteniškio keramiko Vytauto Valiušio, beveik prieš dešimtmetį išrinkto penktuoju šalies puodžių karaliumi, darbų paroda.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Parodos eksponatai labai įvairūs, bylojantys apie autoriaus meistriškumą, jo kūrybinių paieškų gilumą.

Tradiciškai dekoruotų ąsočių, puodų, puodynių, naudojamų buityje, eksponuojama nedaug. Jaučiamas pomėgis daryti grakščias žvakides. Kai kurie indai su ąžuoliniais dangteliais ar net juos gaminant panaudotas metalinis tinklelis.

Šiaulietė menotyrininkė Michalina Adomavičienė, aptardama parodą, pažymėjo, kad menininkas, kūrėjas negali likti amatininku. Ir V. Valiušis ieško savo išraiškos priemonių. Bet, M. Adomavičienės teigimu, „labai svarbu yra nenukrypti į pavojingąją zoną, išlaikyti tautinio meno aukštumas“.

Utenos krašto muziejaus direktorė Lilija Jovarienė ir šio rajono Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Zita Mackevičienė atsakė į nebylų daugelio klausimą, iš kur V. Valiušio kūryboje toks muzikalumas: jis groja saksofonu, labai mėgsta poeziją.

„Aš gi negaliu daryti tai, ką mano tėveliai, seneliai darė. Aš gyvenu dvidešimt pirmajame amžiuje. Aš turiu atsinaujinti. Aš turiu būti įdomus pirmiausia sau, o paskui – kitiems“, – V. Valiušis „Šiaulių kraštui“ paaiškino savo kūrybos originalumą.

V. Valiušis gyvena Utenos rajone, Leliūnuose. Amato išmoko iš šviesios atminties savo tėvelio, muzikanto ir puodžiaus Aleksandro Valiušio. Daugelio konkursų, premijų laureatas.

V. Valiušio kūryba žinoma plačiai už šalies ribų.

Autoriaus nuotr.

KŪRĖJAS: „Tarp stiprių, gerų keramikų aš gerai jaučiuosi“, – sakė Vytautas Valiušis, Kuršėnuose, šalies puodžių sostinėje, atidarant jo kūrybos parodą.

EKSPOZICIJA: Paroda sudomino ir daugelį jau žinomų keramikų.

MOLIS: Eksponuojamieji darbai pasižymi originalumu.