„Prozos aruodai“ tampa kultūros reiškiniu

„Prozos aruodai“ tampa kultūros reiškiniu

„Prozos aruodai“ tampa kultūros reiškiniu

Kelmės rajone, Budraičių kaime, surengti dvyliktieji „Prozos aruodai“. Jie sutampa su javapjūte – literatai kaip ir žemdirbiai turi progos pasidžiaugti žodžio derliumi.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

34 autoriai

Literatūriniam konkursui „Prozos aruodai“ šiemet kūrinius atsiuntė 34 autoriai iš Kelmės, Kėdainių, Šiaulių ir kitų rajonų.

Daugiausia komisijos balų pelnė apsakymų autorė kėdainiškė gydytoja ir literatė, Kaimo rašytojų sąjungos narė, išleidusi ne vieną knygą, Rima Petrilevičienė. Nedaug nuo jos atsiliko antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai – kelmiškiai prozininkai Stasys Ramanauskas iš Butkiškės ir Kazimieras Alekna iš Vidsodžio.

Geriausiuoju jaunuoju prozininku pripažintas Tytuvėnų gimnazijos mokinys Karolis Levickas. Geriausia publiciste – šių eilučių autorė, už „Šiaulių krašte“ spausdintus komentarus ir straipsnius socialinėmis temomis.

Pasidžiaugta, jog konkurse dalyvavo visa tytuvėniškių Zondelių šeimyna. Tėvai Vilma ir Eimutis rašo apsakymus, o jų dukrelės Gabrielė ir Laimutė kuria pasakas. Už tai mergaitės apdovanotos tytuvėniškės moksleivės Margaritos Volskytės pieštais paveikslais.

Apdovanoti visi konkurso dalyviai. Jiems įteiktos knygos su pernykščių „Prozos aruodų“ konkurso dalyvių kūriniais.

Jau tapo tradicija konkurso dalyvių kūrybą išleisti atskira knyga.

„Fintikliuškos“ pakylėdavo virš žemės

Konkursas „Prozos aruodai“ Budraičiuose kasmet rengiamas čia gyvenusio ir prieš 12 metų mirusio rašytojo prozininko, apsakymų rinkinių ir romanų autoriaus, Žemaitės, R. Biržinytės literatūrinių premijų laureato Igno Viržinto atminimui. Šiemet jam būtų sukakę 90 metų.

I. Viržintas dirbo dėstytoju Budraičių žemės ūkio technikume, vėliau perorganizuotame į profesinę mokyklą. Jis buvo surinkęs daug krašto istoriją menančių eksponatų. Jiems kieme pastatyta seklytėlė.

Po I. Viržinto mirties seklytėlėje vykdavo literatų susibūrimai ir pirmieji „Prozos aruodų“ konkursai. Dabar jie rengiami Profesinio rengimo centre.

Literatūrinio konkurso iniciatorė buvo Jaunimo mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, aktyvi kaimo bendruomenės narė Virginija Žurbenkienė. Ji parašė pirmąjį projektą, kad gautų finansinę paramą konkursui rengti. Projektus rašo kasmet. Savivaldybė padeda tęsti tradiciją ir skiria paramą.

Renginį globoja I. Viržinto našlė Justina. Ji mena savo vyro aistrą rašyti, žavisi brandžiais jo kūriniais ir negali užmiršti, kaip jiedu „išsiblizginę“ po kaimo darbų keliaudavo į literatūrinius renginius.

Šios mažytės šventės, kurias Viržintai vadindavo „fintikliuškomis“, pakeldavo jų dvasią, neleisdavo surambėti širdžiai ir uždegdavo nauju noru kurti.

Rankos – duonpelnės, širdis kūrėja

Iki respublikinio konkurso išaugę „Prozos aruodai“ dabar teikia atgaivą daugeliui kūrėjų. Jie – kuklesni, daugelis nebaigę didelių mokslų. Bet pasak vidsodiškio literato K. Aleknos, ir duonpelnės rankos gali rašyti, kai krūtinėje spurda daug jaučianti širdis, o galvoje kirba viską pastebinti ir spalvingai apsakyti mokanti mintis.

Antai aštuoniasdešimties sulaukęs Stasys Ramanauskas iš Butkiškės dirbo kolūkio traktorininku. Savo „Jumzuko“ kabinoje per trumpas pertraukėles rašydavo, kol kiti darbininkai už traktoriaus gerdavo alų. Apie tai savo „Baladėje apie „Jumzuką“ papasakojo rašytojas K. Alekna.

Talentinga kūrėja iš Kėdainių Leokadija Mockienė kuria eilėraščius ir dainas, tapo paveikslus, kuriuos dovanoja „Prozos aruodų“ laureatams, suburia ir suvienija savo krašto kūrėjus. Jie ir šįkart parodė nuotaikingą kūrybos programą.

Vietos kompozitorių ir literatų sukurtas dainas atliko ir Kelmės bendruomenės ansamblis, vadovaujamas Justino Kasparo. Kuršėniškė literatų klubo vadovė Valerija Aleksandravičienė iš Šiaulių rajono atsivežė būrį literatų.

Kiekvienam buvo progos paskaityti naujausius savo kūrinius. Laureatų kūrybos ištraukas skaitė Andželika Kapliūnaitė.

Renginio svečiai: savivaldybės ir „Vieversio“ literatų klubo atstovai, kūrėjai išreiškė susižavėjimą renginio nuoširdumu ir natūralumu. Ekrane demonstruotos akimirkos iš ankstesnių metų „Prozos aruodų“ konkursų.

Autorės nuotr.

LAUREATAI: Konkurso laureatai Rima Petrilevičienė, Kazimieras Alekna ir Stasys Ramanauskas plunksną mėgina ir knygas leidžia laisvu nuo kitų darbų laiku.

PRISIMINIMAI: Prisiminimais dalijasi „Prozos aruodų“ globėja Justina Viržintienė.

APDOVANOJIMAS: Apdovanodama jaunąjį kūrėją Karolį Levickį savivaldybės specialistė Jadzė Gaupšienė pasidžiaugė, jog yra kuriančio jaunimo.

KŪRĖJAI: Kūrinių konkursui pateikė Vilma ir Eimutis Zondeliai bei jų dukrelės Laimutė ir Gabrielė.

SUSIDOMĖJIMAS: Kasmet „Prozos aruodų“ renginyje dalyvauja kelios dešimtys kūrėjų.

RĖMĖJA: Kėdainiškė Leokadija Mockienė ne tik rašo, bet ir remia konkursą. Jai atsidėkojant įteikta liktarna.