Profesoriaus V. Gudonio paskaita apie neregį esperantininką

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Pro­fe­so­riaus Vytauto Gu­do­nio pa­skai­ta.

Šeštadienį Venclauskių namuose – muziejuje profesorius habil. dr. Vytautas Gudonis Šiaulių miesto esperantininkams ir kitų miestų svečiams skaitė paskaitą „Neregio esperantininko Vasilijaus Jerošenkos gyvenimas ir veikla“.

Profesorius dar 2001 metais buvo sudaręs ir publikavęs 598 puslapių „Tiflologinį vardų žodyną“, kuriame buvo pateikti 1146- rių žymių aklųjų vardai ir pavardės bei trumpos jų biografijos. Šis įžymių neregių autobiografijų sąrašas buvo papildytas jo sudarytame 708 puslapių „Enciklopediniame tiflologijos žodyne I t. A – J (2008 m.) ir 916 puslapių „Enciklopediniame tiflologijos žodyne II t. K – Ž (2009 m.) bei 638 puslapių monografijoje „Negalia visuomenėje ir vaizduojamajame mene“ (2020 m.)

Profesoriui Vasilijaus Jerošenkos tema nėra nauja. Nuo 1986 metų apie Vasilijų Jerošenką laikraščiuose, žurnaluose ir savo parengtose leidiniuose V. Gudonis yra paskelbęs ne vieną straipsnį ar knygos skyrių.

„Šiaulių krašto“ skaitytojai šiuo metu turi galimybę plačiau susipažinti su šiuo ukrainiečiu esperantininku, rašytoju – simbolistu, tiflopedagogu, muzikantu, poliglotu Vasilijumi Jerošenka (1890–1952) iš publikuojamų „Atolankose“ ištraukų iš profesoriaus rengiamos knygos apie šį žmogų.

 

Profesoriaus paskaitų visuomenei ir publikacijų tikslas – atskleisti žmonių, turinčių negalių, potencines galimybes.