Pristatytas dokumentinis filmas „Mana rajons: Pietinis“

Redos JOKYMAITYTĖS nuotr.
Režisierė Julija Juknaitė dėkojo visiems, kurie prisidėjo prie filmo „Mana rajons: Pietinis“ sėkmės.

Balandžio 12-osios vakarą Šiauliuose, “Atlantis cinemas” kino teatre, vyko dokumentinio filmo apie Šiaulių miesto pietinį rajoną pristatymas ir peržiūra.

„Mana rajons: Pietinis“ – tai ne tik išskirtinis filmas apie gyvenimą Šiaulių miesto pietiniame rajone, bet ir neeilinė galimybė dalytis įspūdžiais apie rajoną, jo kultūrą ir gyventojus. Daugelis renginio dalyvių akcentavo filmo autentiškumą ir jame perteiktą rajono įvairovę, filmo siužeto unikalumą, filmo estetiką ir teminius sluoksnius.

„Mana rajons: Pietinis“ ne tik atspindi rajono kasdienybę, bet palietė socialines ir architektūrines rajono temas, mintis apie bendruomenės svarbą.

Renginys virto nepakartojama patirtimi, sujungusia žiūrovus ir palikusia gerų įspūdžių. Filmo režisierė Julija Juknaitė dėkojo visiems, kurie prisidėjo prie šio filmo ir renginio sėkmės, kurių entuziazmas ir palaikymas padarė šį vakarą nepakartojamą.

Visi norintys turi galimybę filmą balandžio mėnesį išvysti Šiauliuose, kino teatre „Atlantis cinemas“, o vėliau jau ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, dokumentinių filmų festivalių metu.

„Mana rajons: Pietinis“ – antroji režisierės J. Juknaitės TV dokumentikos „Rajonų veidai“ ciklo dalis. Tai – spalvingas, išsamus ir muzikalus filmas, tiriantis šį Šiaulių miesto rajoną įvairiais pjūviais.

Kartu su pagrindiniu grupės „Colours of Bubbles“ vokalistu Juliju Aleksovu ir jau legendiniu tapusio romano „Pietinia kronikas“ autoriumi Rimantu Kmita pasineriama į šiandieninę Šiaulių miesto pietinio rajono kasdienybę. Pasivaikščiojimą ir pokalbius apie abiem herojams gimtąjį rajoną papildo 1980-ųjų archyvininiai kadrai, iliustruojantys rajono kūrimosi ir statymo metus.

Ekspertė, architektūros istorikė Marija Drėmaitė komentuoja, kodėl ir kokiais principais buvo planuotas Pietinio rajonas. Įžvalgomis apie Pietinio bėgantį laiką papildo architektės Aušra Černiauskienė ir Margarita Kaučikaitė. Rajono kūrėjas architektas Algimantas Černiauskas išsako savo požiūrį į rajono dabartį ir buvusią užduotį suprojektuoti Dainų mikrorajono dalį.