Pristatytas dienoraštis, rašytas Šiaulių gete

Jolitos KIRKILAITĖS nuotr.
Chaimo Frenkelio viloje žurnalistas iš JAV Andrew Cassel‘is (kairėje) pristatė knygą „Notes from the Valley of Slaughter“ („Užrašai iš Skerdynių slėnio“). Pokalbį moderavo vertėjas, poetas, eseistas Sergejus Kanovičius.

Sekmadienį Šiauliuose, Chaimo Frenkelio viloje, vyko Europos žydų kultūros dienai skirtas renginys – žurnalistas iš JAV Andrew Cassel‘is pristatė knygą „Notes from the Valley of Slaughter“ („Užrašai iš Skerdynių slėnio“).

Pokalbį moderavo vertėjas, poetas, eseistas Sergejus Kanovičius, besikuriančio Šeduvos žydų istorijos muziejaus „Dingęs štetlas“ iniciatorius.

Renginyje koncertavo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos smuikininkai (mokytoja ekspertė Nijolė Prascevičienė), susirinkusieji buvo vaišinami tradiciniais žydų virtuvės užkandžiais.

Knyga „Notes from the Valley of Slaughter“ („Užrašai iš Skerdynių slėnio“) liudija Šiaulių žydų bendruomenės gyvenimą ir jos sunaikinimą. Dienoraštį, būdamas Šiaulių gete, rašė gydytojas, mokslininkas Aharon‘as Pick‘as (1872–1944). Jo sūnus, prieš pabėgdamas iš geto, rankraštį užkasė, o vėliau jį susigrąžino ir išgabeno į Izraelį.

Apie šiaulietį gydytoją A. Pick‘ą žurnalistui A. Cassel‘iui pasakojo jo senelis, gydytojo bičiulis. Dalyvaudamas viename seminare, A. Cassel‘is išgirdo apie Jungtinių Valstijų Holokausto memorialiniame muziejuje Vašingtone saugomą A. Pick‘o dienoraštį ir inicijavo šio dienoraščio vertimą į anglų kalbą, yra vienas iš jo vertėjų.