Pristatyta Sauliaus Kruopio darbų paroda

Astos GASIŪNIENĖS nuotr.
Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešojoje bibliotekoje veikia dailininko Sauliaus Kruopio darbų paroda „Spalvų ir simbolių meditacija“.

Vasario mėnuo Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešojoje bibliotekoje prasidėjo menininko Sauliaus Kruopio kūrinių parodos „Spalvų ir simbolių meditacija“ pristatymu.

Renginį pradėjo ir kanklių garsais visus susirinkusiuosius pasveikino Kuršėnų meno mokyklos mokinės Gintautė Čepliauskaitė ir Gabija Sūkurytė.

Vienas iš pristatymo svečių kolekcininkas Ričardas Jakutis teigė, kad S. Kruopio kūryba priskiriama ekspresionizmui, kuriam svarbiausia spalva ir linija, o jo kūrybos temos labai plačios, tačiau „apie paveikslus reikia ne kalbėti, o į juos žiūrėti“.

Artimas S. Kruopio draugas architektas, tapytojas Juozas Pranckevičius šį kūrėją įvardijo žmogumi-terminatoriumi, kuris – ne tik tapytojas, bet ir knygų leidėjas, plenerų organizatorius. Kalbėdamas apie S. Kruopio kūrybą, J. Pranckevičius atskleidė, kad kiekvienam žmogui paveikslas sužadina vaizduotę, taip žiūrovas yra tarsi dailininko bendraautoris, todėl sudėtinga apibūdinti paveikslus, nes kiekvienas juose įžvelgia savas asociacijas.

Parodos autorius susirinkusiesiems papasakojo gausybę gyvenimiškų istorijų, lėmusių vieno ar kito paveikslo atsiradimą. Vienos jų – keliančios šypsenas, kitos – ne tokios linksmos, tik su laiminga pabaiga.

Renginyje viešėjęs dailininkas ir fotografas Vilmantas Dambrauskas papildė bibliotekos knygų fondą, padovanodamas savo albumą „Mano miesto plakatai“.

S. Kruopis per daugiau nei keturių dešimtmečių laikotarpį sukūrė per 3 000 paveikslų. Dalis jų, deja, sudegė per gaisrą jo Vilniaus senamiesčio dirbtuvėje, nemažai – po kelionių, plenerų ir parodų užsienyje išsibarstė po įvairių kraštų muziejų ir meno mylėtojų kolekcijas.

Sauliaus Kruopio meninės veiklos fonde – per 50 plenerų įvairiose šalyse, apie 100 personalinių ir 700 grupinių parodų.

Dailininkas taip pat yra aktyvus literatūrinės veiklos srityje, daug metų rašo dienoraščius, filosofinius esė, apmąstymus apie meninės kūrybos procesą, aktyviai leidžia įvairiausius meno aktualijoms skirtus albumus, yra daugybės straipsnių autorius Lietuvos ir tarptautinėje spaudoje.