Pristatyta knyga „Zigmo Gėlės namai“

Pristatyta knyga „Zigmo Gėlės namai“

Pristatyta knyga „Zigmo Gėlės namai“

Naisiuose (Šiaulių rajonas), literatūros muziejuje, pristatyta kuršėniškio rašytojo Vytauto Kirkučio šešioliktoji knyga – „Zigmo Gėlės namai“. Šis renginys pavadintas knygos sutiktuvėmis.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Dar viena plyta

Knyga ir prasideda poetišku kelionės į šį miestelį aprašymu.

„Šiandien važiuojame pas jaunuolį, kuris save ir savo gyvenimą vadino paprastai – Gėlė“, – užsimenama pirmajame knygos teksto puslapyje.

Važiuojame į miestelį, kurį plačiai šalyje išgarsino kino serialas.

Knygoje pasakojama apie Naisius, turtingus įgyvendinamais ir jau įgyvendintais sumanymais.

Pasakojama, nes čia gimė, gyveno jaunas poetas Zigmas Gėlė-Gaidamavičius.

Pasakojama apie jį, jo šeimą.

Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto profesorė Džiuljeta Maskuliūnienė, pristatydama naująją V. Kirkučio knygą, pažymėjo, kad knygelių apie Naisius jau yra buvę, todėl pasakyti ką nors naujo apie miestelį yra labai nelengva.

Vis dėlto autoriui tai pavyko. Tai, anot D. Maskuliūnienės, „ne fotografinė knyga“. Joje akivaizdus filosofinis siužeto vystymas, atpažįstamas poetiškas V. Kirkučio braižas bei stilistika.

Knygoje D. Maskuliūnienė aptiko ir faktų, kurių turbūt nedaug kas težinojo. Ją ypač nustebino tai, kad idėja Naisiuose kurti muziejų priklauso neseniai amžinybėn išėjusiam poetui Marcelijui Martinaičiui, buvusiam jos meno bakalauro darbo vadovui.

Knygoje išspausdinta labai daug įvairaus laikotarpio nuotraukų.

„Knyga yra dar viena plyta į mūsų kultūros statinį“, – Naisiuose surengtose knygos „Zigmo Gėlės namai“ sutiktuvėse sakė D. Maskuliūnienė.

Rūpėjo ne tik ekonomika

V. Kirkutis savosios knygos pristatyme visų susirinkusiųjų dėmesį atkreipė į tai, kad Zigmo Gėlės kūryboje labai ryški namų tema, kartais išsakoma įvairiausiomis kitomis metaforomis bei gamtos vaizdais. Su namų sąvoka susijęs visas poeto gyvenimas.

Knygos viršelyje neatsitiktinai radosi stilizuotos sienos raštas. Tai – išlikę Gaidamavičių namo Naisiuose akmenys.

Pasak V. Kirkučio, Naisiai išliko tuo, kas dabar yra, todėl, kad čia dirbo žmonės, kuriems rūpėjo ne tik ekonominiai rodikliai. Knygos autorius, taip kalbėdamas, galvoje pirmiausiai turi Česlovą Karbauskį. Prie muziejaus kūrimo miestelyje taip pat prisidėjo Birutė Stumbrienė, Veronika Norvilienė, liko ryškus ir Algimanto Puodžiūno veiklos atspalvis.

Pusantrų metų prie šios knygos dirbęs V. Kirkutis pasidžiaugė, kad ją išleisti padėjusi Šiaulių rajono vietos veiklos grupė, ne tiesiogiai susijusi su kultūra, į pasaulį žiūri plačiau.

Autoriaus nuotr.

AUTORIUS: Vytautas Kirkutis patikino, kad naujosios knygos sutiktuvės – tai tik vienas iš jos pristatymo etapų.

KNYGA: Rašant naująjį leidinį, naudotasi Naisių literatūros muziejaus, Vilniaus universiteto mokslinės bibliotekos, Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus fondais.