Pristatyta knyga apie kanauninką Vaclovą Dambrauską

Zigmo RIPINSKIO nuotr.
Knyga apie kanauninką Vaclovą Dambrauską pristatyta Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kurią jis ir pastatė.

Gruodžio 1-ąją Lietuvių kalbos draugijos Kuršėnų skyrius, vadovaujamas Vidos Ragauskienės, pakvietė į naujausios istoriko, Šiaulių rajono savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vyriausiojo specialisto Jono Kiriliausko knygos „Kanauninkas Vaclovas Dambrauskas (1878–1941). Žmogaus epocha ir jo laikas. Tarnystė. Atminties ženklai“ pristatymą Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kurią kanauninkas Vaclovas Dambrauskas ir pastatė.

14-oje Jono Kiriliausko knygoje pasakojama apie žymaus Kuršėnų krašto žmogaus, veiklaus ir garbingo dvasininko, žiauriai nužudyto raudonųjų aktyvistų, prasidėjus karui, gyvenimo istoriją, jo sąsajas su Kuršėnų miesto ir jo žmonių istorija.

Šiaulių vyskupija yra pradėjusi Dievo tarno, kankinio Vaclovo Dambrausko beatifikacijos bylą. Beatifikacijos aktas laikomas žingsniu link palaimintojo kanonizacijos – katalikų Bažnyčios mirusiojo pripažinimas buvus palaimintuoju.

Knygą pristatė, apžvelgė jos svarbiausius akcentus pedagogė, istorikė Janina Bartkevičienė. Knygos leidybą apžvelgė Šiaulių rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Kristina Duseikaitė-Pekštienė. Šios knygos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių rajono savivaldybė, o knygos leidybos projektą rengė Šiaulių rajono turizmo ir verslo informacijos centras.

Knygos autorius Jonas Kiriliauskas papasakojo apie knygos rengimą, archyvinės medžiagos paieškas ir kanauninko Vaclovo Dambrausko gyvenimo detales, apie kurias žinių kol kas nepavyko rasti.

Renginį vedė Kuršėnų L. Ivinskio gimnazijos mokiniai, vadovaujami mokytojos metodininkės Raimondos Rumbinaitės, kanklėmis grojo Kuršėnų meno mokyklos mokytojos metodininkės Rimos Ananjevienės auklėtinis Nojus Vasiliauskas, giedojo Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo parapijos choras.