Pristatyta Evos Labutytės ekslibrisų paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Didžiojoje skaitykloje pristatyta Evos Labutytės (1938–2003) ekslibrisų paroda.

Penktadienį Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Didžiojoje skaitykloje pristatyta Evos Labutytės (1938–2003) ekslibrisų paroda.

Bibliotekoje veikė ekslibrisų dirbtuvės mokiniams, ekslibrisą susikūrė ir renginyje dalyvavęs Evos Labutytės sūnus Kęstutis Vanagas.

E. Labutytė 1961–1967 metais studijavo dailės pedagogiką Lietuvos dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija). Sukūrė estampų, ekslibrisų, akvarelių, iliustravo knygų. Nuo 1969 metų pradėjo dalyvauti ekslibrisų konkursuose, bendrose parodose, o 1983 metais Vilniuje ir Šilutėje surengė pirmąsias asmenines ekslibrisų parodas.

Pasak kūrėjos sūnaus K. Vanago, jo mamos kūryboje ekslibrisai užėmė svarbią vietą. Dailininkė kūrė ekslibrisus, skirtus bibliotekoms, draugijoms, muziejams, mokykloms ir asmenims, nemažai jų susiję su Klaipėdos kraštu.

Tvarkydamas mamos kūrybinį palikimą, K. Vanagas rado ekslibrisą, datuotą 1964 metais. Tai greičiausiai pirmasis E. Labutytės ekslibrisas, kurtas dar studijuojant tuometiniame Lietuvos valstybiniame dailės institute. Iš viso dailininkė sukūrė per 300 ekslibrisų.

E. Labutytė ne tik kūrė, bet ir populiarino ekslibrisus: aktyviai dalyvavo Ekslibrisininkų klubo veikloje, buvo viena ekslibrisų konkursų „Priekulei – 450“ (1990 m.), „Šilutei – 480“ (1991 m.), „Vydūnui – 125“ (1993 m.) organizatorių.

E. Labutytė surengė 9 personalines ekslibrisų parodas, dalyvavo 105 grupinėse parodose (iš jų 40 užsienyje).

Ekslibrisų paroda Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje veiks iki liepos 14 dienos.