Pristatys dovanotas rezistencijos ir tremties knygas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Leidinio „Sibiro Alma Mater“ sudarytojas Romualdas Baltutis pabrėžia, kaip svarbu užrašyti ir išsaugoti liudijimus, prisiminimus.
Gegužės 12 dieną 14 valandą Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Informacijos centre vyks rezistencijos ir tremties knygų kolekcijos pristatymas. Bibliotekai padovanota apie 800 knygų.

Renginyje planuoja dalyvauti Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos (LPKTB) vadovas Pranas Ulozas, Prisikėlimo apygardos vadė Sigita Janušauskienė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo pirmininkė Valerija Jokubauskienė, LPKTB Šiaulių skyriaus pirmininkė Elzbieta Žibutė Bagdonienė, fotomenininkas, buvęs tremtinys Rimantas Dichavičius.

Į renginį planavo atvykti Vengrijos rašytojų sąjungos narys Vladimiras Rottas, gyvenantis Kanadoje, bet planus teko atidėti ateičiai. Vladimiro Rotto dovanotos knygos tremties tema rusų ir anglų kalbomis jau anksčiau pasiekė biblioteką.

Renginio iniciatorius, LPKTB Šiaulių skyriaus narys, leidinio „Sibiro Alma Mater“ sudarytojas Romualdas Baltutis sako, kad idėja bibliotekoje sukaupti rezistencijos ir tremties knygas kilo dar 2005 metais, kai rinko medžiagą pirmajam leidinio „Sibiro Alma Mater“ tomui. Dabar jau išleisti šeši tomai, istorinės atminties saugotojas kaupia medžiagą ir septintajam.

2012 metais tuometinio Šiaulių universiteto bibliotekoje rezistencijos ir tremties knygų kolekcija pradėjo rūpintis Alina Šalavėjienė, kolekcijos pradžioje buvo 30 knygų.

Dabar kolekcija gerokai pasipildė. Ja rūpinasi vyriausioji bibliotekininkė Aušra Mingailienė. Daugiausia knygų – 204 – dovanojo Vytas Miliauskas. Beveik 200 leidinių perdavė R. Dichavičius. Jūratė Vitkutė, partizano Juozo Vitkaus-Kazimieraičio dukra, dovanojo 14 metų laikraščio „Tremtinys“ rinkinį.

Ne tik knygų, bet nuotraukų atsiuntė geologas, rašytojas, tremtinys Saulius Sidaras iš Krasnojarsko. S. Sidaro paroda „Svarbiausia neužmiršti“ bus eksponuojama „Sandoros“ progimnazijoje. Parodos pristatymą parengė mokytoja Aldona Traškelienė.