Prisimintas kraštietis rašytojas Marius Katiliškis

Prisimintas kraštietis rašytojas Marius Katiliškis

Prisimintas kraštietis rašytojas Marius Katiliškis

Katiliškių kaime (Joniškio rajonas, Žagarės seniūnija) paminėtas kraštiečio rašytojo Mariaus Katiliškio (Albino Vaitkaus) 99-asis gimtadienis.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Pirmoji pažintis su dėde rašytoju

Į liepų alėjos, rašytojo Mariaus Katiliškio mylimos vinkšnos, atstatyto šulinio, stogastulpio ir paminklinio akmens žymimą sodybą susirinko vieno žinomiausių krašto kūrėjų artimieji, jo kūrybos bei talento gerbėjai.

Mariaus Katiliškio (Albino Vaitkaus) sūnėnas, Žagarės šviesuolis Vytautas Vaitkus dalijosi prisiminimais apie pirmąją pažintį su garsiuoju dėde, kuris buvęs „neypatingo stoto“, bet „pasiutiškai stiprus vyras“.

„Buvau gal šešerių metų, kai mane tėvas atsivežė aplankyti senelių. Bet man labiausiai rūpėjo vienintelis giminėje dėdė – Albinas. Išgirdęs, kad jis dirba laukuose, išbėgau ieškoti. Paskui dviem arkliais ariantį dėdę sekiojau gana ilgai, kol jis mane pastebėjo ir užklausė, kas aš,“ – pasakojo Vytautas Vaitkus.

Katiliškių kaime gimė pirmoji kūryba

Rašytojo sūnėnas rankos mostu rodė, kur kadaise augo kolūkių laikais nupjautos dvi eilės eglių, ąžuolų, uosių.

Marius Katiliškis ypač mylėjo gamtą, kurios vaizdais prisodrinta ir jo kūryba.

Šioje sodyboje Katiliškių kaime (pagal jį rašytojas pasirinko slapyvardį – aut. past.) gimė pirmieji jo kūriniai, pirmosios eilės. Nors tėvas Albinui buvo numatęs ūkininko kelią, specialiai rašė prašymą, kad iš Žagarės palivarko gautų žemių, sūnus negalėjo atsispirti prigimties, numačiusios jam kitą kelią, šauksmą.

Būtent šiuose namuose M. Katiliškis išvydo ir savo ateitį. Kartą naktį sustojęs prie sodybos vartų nustebo pamatęs aukštų pastatų, dangoraižių viziją. Kai 1949 metais pasitraukė į Vakarus ir stabtelėjo Niujorke, suprato, ką tie kadaise regėti vaizdai reiškė.

Rašytojas, apsigyvenęs ir sunkiai dirbęs JAV, nuolat rašė. Išleido romanus „Miškais ateina ruduo“, „Išėjusiems negrįžti“, parašė nebaigtą romaną „Pirmadienis Emerald gatvėje“, apsakymų, novelių, eilėraščių.

Pažadas sugrįžti kasmet

Popietėje savo kūrybą, skirtą M. Katiliškiui, turinčią sąsajų su jo gimtuoju kraštu, jo tematika skaitė Joniškio literatų klubo „Audruvė“ nariai: Virgita Tuminienė, Kristina Mikalauskienė, Emilija Kvedarienė, Albinas Žvingila, Jonas Ivanauskas, Loreta Ripskytė.

Dainos posmais skardžiabalsę upę Švėtę kalbino žagarietis Vytautas Liulys, stungiškis Donatas Norkus. Grojo ir dainavo Edita Burbienė, Henrikas Rudauskas, neįgaliųjų klubo ansamblis „Vyšnelė“.

Prie paminklinio akmens padėta gėlių, uždegtos žvakės.

Renginį, į kurį pažadėjo sukviesti kasmet, organizavo Žagarės kultūros centras, talkino Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka, rajono literatų klubas.

Autorės nuotr.

SŪNĖNAI: Mariaus Katiliškio (Albino Vaitkaus) sūnėnai Vytautas (priekyje) ir Benediktas Vaitkai dėde žavėjosi nuo vaikystės.  Benediktas labai panašus į rašytoją.

ŽENKLAI: Mariaus Katiliškio sodybą, kurioje susirinko kūrybos gerbėjai, artimieji, žymi paminklinis akmuo ir stogastulpis.

SKAITYTMAI: Savo kūrybą skaito literatų klubo „Audruvė“ narė Emilija Kvedarienė.