Pris­ta­tė praė­ju­sių­ me­tų kny­gas

Pris­ta­tė praė­ju­sių­ me­tų kny­gas

Pris­ta­tė praė­ju­sių­ me­tų kny­gas

Kur­šė­nuo­se, Kul­tū­ros cent­re,  pri­sta­ty­ti praė­ju­sių­ me­tų lei­di­niai, ku­riems skir­ta Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pa­ra­ma. Apie juos pa­sa­ko­jo lei­di­nių au­to­riai bei su­da­ry­to­jai.

Al­gi­man­tas BRI­KAS

brikas@skrastas.lt

Sus­kam­bo dai­nos

Kny­gų pri­sta­ty­mo ren­gi­ny­je skam­bė­jo Šiau­lių ra­jo­no Švend­rių kai­me gi­mu­sios ir iki sa­vo ves­tu­vių au­gu­sios, o vė­liau ki­to­je ra­jo­no pu­sė­je, Pū­ši­liuo­se, gy­ve­nu­sios Mor­tos Kat­kie­nės įra­šy­tos liau­dies dai­nos. Jas at­li­ko Rau­dė­nų bend­ruo­me­nės ir mo­kyk­los an­samb­lis „Ger­vi­ki“.

Pris­ta­ty­ta kny­ga „Že­mai­čių dai­ni­nin­kė Mor­ta Kat­kie­nė“ iš­leis­ta su prie­du – kom­pak­ti­niu dis­ku, ku­ria­me įra­šy­tos jos at­lie­ka­mos dai­nos.

M. Kat­kie­nės anū­kas Al­gir­das Fe­lins­kas pa­sa­ko­jo, kad jo se­ne­lė tas dai­nas iš­mo­ko įvai­riuo­se su­bu­vi­muo­se, kai ma­žą į juos ves­da­vo­si. Vė­liau dai­nų teks­tus ji su­ra­šy­da­vo į są­siu­vi­nį – ke­li šim­tai bu­vo su­ra­šy­ta.

Mu­zi­kos ir teat­ro aka­de­mi­jos Et­no­mu­zi­kos ar­chy­vo dar­buo­to­jos Var­sos Za­ka­rie­nės nuo­mo­ne, M. Kat­kie­nė su­kaup­tų liau­dies dai­nų tie­siog ne­su­ge­bė­jo iš­lai­ky­ti sa­vy­je. Jau po­ka­riu sū­nus jos pra­šy­mu ją nu­ve­žė į Mu­zi­kos ir teat­ro aka­de­mi­ją, tuo­me­ti­nę kon­ser­va­to­ri­ją, kad bū­tų įra­šy­tos jos dai­nos.

Kny­ga apie dai­ni­nin­kę M. Kat­kie­nę iš­leis­ta se­ri­jo­je „Dai­nų ka­ra­liai ir ka­ra­lie­nės“. Apie šią se­ri­ją pa­sa­ko­jo Mu­zi­kos ir teat­ro aka­de­mi­jos pro­fe­so­rė Dai­va Vy­či­nie­nė.

Pe­rau­go žur­na­lo rė­mus

Pe­rio­di­nio lei­di­nio „Pa­du­by­sio kro­ni­kos“, ku­ria­me pa­sa­ko­ja­ma apie šio kraš­to is­to­ri­ją, žmo­nes, pa­mink­lus, su­da­ry­to­jas Ri­man­tas Go­rys, Ba­zi­lio­nų mo­kyk­los di­rek­to­rius, dė­ko­jo Sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ta­ry­bai, ne­be pir­mą kar­tą pa­re­mian­čiai jo lei­dy­bą. Ši pa­ra­ma – ne tik ma­te­ria­li­nė. Tai – pri­pa­ži­ni­mas, kad lei­di­nys rei­ka­lin­gas ne tik jo lei­dė­jams.

Lei­di­nio moks­li­nis re­dak­to­rius pro­fe­so­rius Arū­nas Gu­mu­liaus­kas sa­ko, kad su „Pa­du­by­sio kro­ni­kų“ lei­dy­ba „išė­jo kaž­kaip sa­vai­me“, kai dar­bo ėmė­si Šiau­lių uni­ver­si­te­to Is­to­ri­jos ka­ted­ra, Kur­tu­vė­nų re­gio­ni­nio par­ko di­rek­ci­ja, Ba­zi­lio­nai, „Auš­ros“ mu­zie­jus bei Ro­mual­do Ozo­lo pa­ra­mos fon­das.

Praė­ju­sie­ji me­tai bu­vo be­ne sun­kiau­si, ka­dan­gi du nu­me­rius te­ko leis­ti jau be R. Ozo­lo (1939 m. sau­sis – 2015 m. ba­lan­dis). Ket­vir­ta­ja­me „Pa­du­by­sio kro­ni­kų“ nu­me­ry­je spaus­di­na­mi Šiau­lių kraš­to žmo­nių, ku­rie glau­džiai bend­ra­dar­bia­vo su R. Ozo­lu, pri­si­mi­ni­mai. Su rub­ri­ka „Iš­ta­kos“ nuo­lat yra lei­džia­mi R. Ozo­lo die­no­raš­čio pus­la­piai.

Ro­mual­do Ozo­lo pa­ra­mos fon­do di­rek­to­riaus Eu­ge­ni­jaus Skrups­ke­lio tei­gi­mu, „Pa­du­by­sio kro­ni­kos“ jau pe­rau­go stan­dar­ti­nius žur­na­lo rė­mus. Tai – kny­ga, ir kiek­vie­ną kar­tą vis ki­ta.

Au­to­rius re­mia Sa­vi­val­dy­bė

Per­nai iš­leis­tą kny­gą apie kal­bi­nin­ką Vy­tau­tą Vit­kaus­ką „Gim­tų­jų žo­džių ap­ža­vė­tas“ pri­sta­tė jos au­to­rius Vy­tau­tas Kir­ku­tis.

Jis sa­kė, kad pa­ra­šy­ti šią kny­gą pa­ska­ti­no pir­miau­sia su­si­rū­pi­ni­mas gim­tą­ja kal­ba, jos bė­do­mis ir li­go­mis, no­ras pa­ro­dy­ti jos gro­žį. Ant­ra prie­žas­tis – la­bai įdo­mi, sa­vi­ta pa­ties V. Vit­kaus­ko as­me­ny­bė.

Au­to­rius pa­si­rin­ko tris mat­me­nis jai at­skleis­ti: kaip pa­ts, pa­ži­no­jęs kal­bi­nin­ką, jį su­vo­kė; kaip ki­ti jį pa­ži­no. Tre­čias mat­muo – maž­mo­žiai, dul­ke­lės, ku­rios ne­pas­te­bi­mos, bet la­bai reikš­min­gos.

Is­to­ri­kas Jo­nas Ki­ri­liaus­kas pa­pa­sa­ko­jo apie sa­vo kny­gą „Kur­šė­nų bib­lio­te­kos is­to­ri­ja: (žmo­nės, kny­gos, lai­kas)“, ku­rios lei­dy­bą taip pat pa­rė­mė Sa­vi­val­dy­bė.

Jus­ti­nos Jo­cai­tės mi­nia­tiū­rų, ei­lė­raš­čių kny­gą „Ne­bi­jok bū­ti žmo­gu­mi“ pri­sta­tė vai­kų ir jau­ni­mo teat­ras „Ika­ras“.

Pet­ro Rakš­ti­ko kny­ga „Pa­ven­čio aki­mir­kų mai­lius“, ku­rią iš­leis­ti taip pat pa­dė­jo Sa­vi­val­dy­bė, dar tu­rė­tų pa­si­ro­dy­ti ne­tru­kus.

Sei­mo na­rė Ri­ma Baš­kie­nė sa­kė, kad ta­da, kai ji dar dir­bo Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je, bu­vo su­ma­ny­ta, kad Sa­vi­val­dy­bė kny­gų lei­dy­bai ga­lė­tų skir­ti dau­giau lė­šų, ne­gu jų ski­ria au­to­rius ar­ba ki­ti jo rė­mė­jai. Šioms reik­mėms da­bar yra at­ski­ras fon­das, au­to­riai yra re­mia­mi, ir nuo­lat gims­ta kny­gos. Sa­vi­val­dy­bė­je esan­čia­me spe­cia­lia­me sten­de jos ne­be­tel­pa.

Kny­gų lei­dy­bai rem­ti per­nai Sa­vi­val­dy­bė sky­rė 2 900 eu­rų.

Au­to­riaus nuo­tr.

PRIS­TA­TY­MAS: Lei­di­nį „Pa­du­by­sio kro­ni­kos“ pri­sta­tė (iš kai­rės) Eu­ge­ni­jus Skrups­ke­lis, Ri­man­tas Go­rys ir Arū­nas Gu­mu­liaus­kas.

LEI­DI­NIAI: Rau­dė­nų folk­lo­ro an­samb­lio „Ger­vi­ki“ na­rių ran­ko­se – kny­gos, ku­rias iš­leis­ti pa­dė­jo Sa­vi­val­dy­bė.