„Prikaltasis Prometėjas“ – Kražiuose

„Prikaltasis Prometėjas“ – Kražiuose

„Pri­kal­ta­sis Pro­me­tė­jas“ – Kra­žiuo­se

Kra­žiuo­se (Kel­mės r.) dvi sa­vai­tes, iki rugp­jū­čio 19 die­nos, veikia edu­ka­ci­nė vai­kų ir jau­ni­mo teat­ro sto­vyk­la, ku­rios pa­baig­tu­vėms nu­ma­ty­ta spek­tak­lio-miu­zik­lo – Ais­chi­lo tra­ge­di­jos „Pri­kal­ta­sis Pro­me­tė­jas“ – prem­je­ra.

Sto­vyk­los va­do­vė, spek­tak­lio sta­ty­to­ja Emi­li­ja Ig­na­ta­vi­čiū­tė tvir­ti­no, jog prem­je­ra bus tik­rai ne­ti­kė­ta, tu­rė­tų nu­ste­bin­ti.

Da­lia KAR­PA­VI­ČIE­NĖ

daliak@skrastas.lt

Kra­žių M. K. Sar­bie­vi­jaus kul­tū­ros cent­re ant­ra sa­vai­tė vei­kia edu­ka­ci­nė vai­kų ir jau­ni­mo teat­ro sto­vyk­la.

Sto­vyk­los va­do­vė Emi­li­ja Ig­na­ta­vi­čiū­tė pa­sa­ko­jo, jog spek­tak­lio prem­je­rą – pa­gal Ais­chi­lo tra­ge­di­ją „Pri­kal­ta­sis Pro­me­tė­jas“ – re­pe­tuo­ja 14 moks­lei­vių nuo 8 iki 18 me­tų. „Ga­li­ma sa­ky­ti, kad vi­si ma­no ar­tis­tai – vie­ti­niai. Jei vai­kai ir ne­gy­ve­na Kra­žiuo­se, tai šia­me mies­te­ly­je tu­ri gi­mi­nių, ato­sto­gau­ja“, – pa­žy­mė­jo vadovė.

E. Ig­na­ta­vi­čiū­tė pa­sa­ko­jo, jog spek­tak­ly­je-miu­zik­le bus ban­do­ma ap­jung­ti mu­zi­ką, dai­na­vi­mą ir šo­kį. „Pa­ti tra­ge­di­ja yra la­bai sta­tiš­ka, veiks­mas vyks­ta vie­no­je vie­to­je. Aš mėgs­tu eks­pe­ri­men­tuo­ti, to­dėl ir spek­tak­lis bus ne­ti­kė­tas, di­na­miš­kas. Veiks­mas per­ke­lia­mas į mo­kyk­lą – vai­kams ar­ti­mą ap­lin­ką“, – sa­kė spek­tak­lio sta­ty­to­ja.

Emi­li­ja Ig­na­ta­vi­čiū­tė tei­gė no­rė­ju­si Pro­me­tė­ją pa­ro­dy­ti ne kaip he­ro­jų, pri­kal­tą prie uo­los ir ken­čian­tį už tai, kad žmo­nėms do­va­no­jo ug­nį, o kaip an­ti­he­ro­jų, be­si­mė­gau­jan­tį sa­vo kan­čia. To­ji kan­čia, baus­mė Pro­me­tė­jui su­tei­kia dė­me­sio ir dar di­des­nio po­pu­lia­ru­mo, ne­tik­ros šlo­vės. Spek­tak­ly­je Pro­me­tė­jas – pra­mušt­gal­vis, pa­dau­ža, ku­rį ži­no vi­sa mo­kyk­la, mo­ki­niai gar­bi­na, o mo­ky­to­jai jo bi­jo.

Emi­li­ja Ig­na­ta­vi­čiū­tė yra bai­gu­si kla­si­ki­nės fi­lo­lo­gi­jos stu­di­jas, bet nė­ra dip­lo­muo­ta re­ži­sie­rė. Vil­niaus uni­ver­si­te­te ji tu­ri su­bū­ru­si stu­den­tų teat­ro tru­pę. Vil­niaus uni­ver­si­te­to Kla­si­ki­nės fi­lo­lo­gi­jos ka­ted­ra glau­džiai bend­ra­dar­biau­ja su Kra­žiais.

E. Ig­na­ta­vi­čiū­tė yra pri­si­dė­ju­si prie spek­tak­lio „Elekt­ra“ kū­ry­bos, sa­va­ran­kiš­kai pa­sta­čiu­si Aris­to­fa­no ko­me­di­ją „De­be­sys“, su ko­le­go­mis – miu­zik­lą „Pri­kal­ta­sis Pro­me­tė­jas“ (pa­gal Ais­chi­lą). Pas­ta­rą­jį spek­tak­lį E. Ig­na­ta­vi­čiū­tė ir pa­ban­dė at­gai­vin­ti su sto­vyk­los Kra­žiuo­se jau­nai­siais ar­tis­tais.

„Pri­kal­to­jo Pro­me­tė­jo“ prem­je­ra nu­ma­ty­ta šį šeš­ta­die­nį, per Kra­žių fes­ti­va­lio pa­baig­tu­ves. Spek­tak­lis bus vai­di­na­mas aikš­tė­je prie­šais bu­vu­sią Kra­žių M. K. Sar­bie­vi­jaus ko­le­gi­ją.

Au­to­rės nuo­tr.

Emi­li­ja Ig­na­ta­vi­čiū­tė sa­kė, jog spek­tak­lio prem­je­ra tu­rė­tų nu­ste­bin­ti. Pir­miau­sia – veiks­mo vie­ta – mo­kyk­la, an­ti­he­ro­ju­mi Pro­me­tė­ju.

Kra­žiuo­se vei­kia edu­ka­ci­nė vai­kų ir jau­ni­mo teat­ro sto­vyk­la. Jau­nie­siems ar­tis­tams ne­trūks­ta veik­los: vyks­ta re­pe­ti­ci­jos, įvai­rūs už­siė­mi­mai.