Prieš 22 metus įkurtas muziejaus pagaliau gaus patalpas

Prieš 22 metus įkurtas muziejaus pagaliau gaus patalpas

Prieš 22 metus įkurtas muziejaus pagaliau gaus patalpas

Joniškio istorijos ir kultūros muziejus, įkurtas prieš 22-ejus metus, vienintelis savivaldybei priklausantis muziejus šalyje, iki šiol neturėjo savo patalpų, muziejininkai buvo „maitinami“ tik pažadais. Tačiau gegužės mėnesį iš miesto centro išsikėlus Joniškio socialinių paslaugų ir užimtumo centrui, pažadai jau tampa realybe.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Patalpos miesto centre

Prieš metus Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis teigė, kad problema turėtų išsispręsti rekonstravus buvusį Joniškio ligoninės infekcinį skyrių, kur iš miesto centro išsikels Joniškio socialinių paslaugų ir užimtumo centras. Liks laisvas pastatas.

Joniškio socialinių paslaugų ir užimtumo centras išsikraustė gegužės mėnesį. Tada Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa Ališauskienė gavo raktus ir pirmą sykį apžiūrėjo patalpas, į kurias jau kraustomasi.

Turi daug planų

„Labai šaunios patalpos. Ten persikėlus išsispręs saugyklų problema, galėsime įrengti edukacines sales, taip laukiamą Joniškyje tautodailininkų parduotuvę. Planų daug yra, bet neturėdami patalpų nieko negalėjome daryti,“ – „Šiaulių kraštui“ sakė muziejaus direktorė Rasa Ališauskienė.

Naujosios patalpos kelis kartus didesnės nei iki šiol nuomota salytė Kultūros centre – apie 500 kvadratinių metrų.

Glaudėsi už spintos

„Šiaulių kraštas“ praėjusiais metais rašė apie Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus problemą ("Turtingas muziejus veikia už spintos“, 2012 04 02).

1995 metais, atsiradus pastato, kuriame veikė muziejus, savininkams, įstaigą priėmė Kultūros centras ir iki šiol jis ten glaudėsi 70 kvadratinių metrų patalpose.

Rajono taryba prieš kelerius metus buvo nusprendusi skirti buvusio karinio komisariato pastatą. Tada parengtas techninis ir investicinis projektai. Tačiau vėl atsirado pastato savininkai ir prasidėjo bylinėjimasis.

Prieš metus Savivaldybė svarstė skirti pasienio užkardos patalpas, tačiau nusprendė jas perduoti butų ūkiui.

22-ejus metus gyvuojanti įstaiga, fonduose sukaupusi beveik 20 tūkstančių eksponatų, neturėjo, kur jų eksponuoti, o darbuotojai glaudėsi keliolikos kvadratinių metrų patalpoje už spintų pertvaros. 5 žmonės dirbo susispaudę prie sujungtų stalų, po stalais ir šalia jų susikrovę dėžes dokumentų, senų elektrotechnikos gaminių ir kitų daiktų.

Autorės nuotr.

PASTATAS: Muziejus persikelia į šį pastatą miesto centre.

PRAEITIS: Iki šiol muziejininkai dirbo keliolikos kvadratinių metrų patalpoje už spintų pertvaros.

Redakcijos archyvo nuotrauka

POKYČIAI: Istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa Ališauskienė sako, kad pagaliau gavus patalpas išsispręs saugyklų problema, bus galima įrengti edukacines sales, taip laukiamą Joniškyje tautodailininkų parduotuvę.