Prie Žaliūkių vėjo malūno – Užgavėnių šventė

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Užgavėnių dalyviai bus vaišinami blynais.

Šeštadienį nuo 14 iki 17 valandos Žaliūkių malūnininko sodyboje lankytojus džiugins folkloro ansamblių koncertai, linksma programa su dainomis, šokiais, pokštais, varžytuvėmis, tradicinių patiekalų skanavimas. Svarbiausioje metų kovoje susirungs Kanapinis ir Lašininis, šventei įsisiūbavus bus deginama Morė.

Sušalti neleis ir šventinę nuotaiką skleis Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“, Šeduvos kultūros ir amatų centro folkloro ansamblis „Melnyčia“, Kelmės folkloro ansamblis „Ramočia“, Šiaulių Gegužių progimnazijos folkloro ansamblis „Gasužis“ ir Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“, Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“, ukrainiečių asociacijos „Karpatai“ artistai, svečiai iš sostinės – folkloro ansambliai „Nalšia“ ir „Poringės“, vadovaujami folkloro žinovės Audronės Vakarinienės.

Užgavėnių jomarke šventės dalyviai galės pasidairyti ir įsigyti įvairių skanių ir malonių lauktuvių (bus prekiaujama suvenyrais ir skanėstais) bei pasiderėti dėl kainos.

Degs laužas, blynais vaišins Šiaulių „Dermės” mokyklos, Lieporių bendruomenės, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sodo, ukrainiečių asociacijos „Karpatai” kolektyvai ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotojų komanda.

Žolelių arbatą virs Šiaulių universiteto Botanikos sodo specialistai. Žaliūkių malūnininko sodybos gaspadinės primins senąsias Užgavėnių tradicijas ir išvirs skanių kopūstų su kiaulės uodega.

Tradicinė žemaičių kiunkė ar šiupinys su kiaulės uodega, galva ar kojomis dabar jau primiršti, bet anksčiau ypatinga reikšmė šiupinyje teikta kiaulės uodegai. Buvo sakoma: kas valgant pirmas ją suras, tas pirmas ir ves. Dar tikėta, kad jei per Užgavėnes esi sotus, tai būsi sotus visus ateinančius metus.