Prasideda jubiliejinis Tytuvėnų vasaros festivalis

Prasideda jubiliejinis Tytuvėnų vasaros festivalis

Prasideda jubiliejinis Tytuvėnų vasaros festivalis

Sekmadienį Tytuvėnų bažnyčioje tarptautiniu muzikiniu projektu VIDI AQUAM prasideda dešimtasis jubiliejinis Tytuvėnų vasaros festivalis.

Sudarydami jubiliejinę programą, organizatoriai rūpinosi, kad šis festivalis šiemet taptų išskirtiniu reiškiniu Šiaulių regione.

Vasaros festivalio programoje – dvylika koncertų gražiausiose, istorine atmintimi persmelktose erdvėse: Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje, Baisogalos bei Kelmės dvaruose, Kurtuvėnų svirne, Joniškio bažnyčioje, senajame Šiaulių oro uosto angare.

Svečiai iš Vokietijos – ansamblis „Frankfurter Choralschola“ ir trombonų oktetas „Trombone unit Hannover“ – nuties muzikinį tiltą nuo grigališkojo choralo iki mūsų dienų, o nuolatiniai festivalio dalyviai – Lietuvos ir Klaipėdos kameriniai orkestrai – pristatys vieną ryškiausių jaunosios kartos dainininkių Eglę Šidlauskaitę bei perkusijos virtuozą Pavelą Giunterį. Kelmėje ir Kurtuvėnuose skambės džiazas, be to, Kurtuvėnai pakvies dar ir teatro gerbėjus į kamerinį spektaklį, kuris atvers XX amžiaus pradžios kultūrinę erdvę.

Operos pastišas Tytuvėnų arkadinėje galerijoje bei muzikos spektaklis „Stabat Mater“ Joniškio bažnyčioje nukels į baroko muzikos laikus.

Baisogalos dvare skambės pasaulio dainos, o festivalio uždarymo koncertu Zokniuose bus pagerbti 1863–iųjų metų sukilimo dalyviai. Skambės sukilimo metinėms ir specialiai Tytuvėnų festivaliui parašytas kūrinys „Rockquiem“, kurį atliks roko grupė BIX bei choras „Polifonija“.

Pirmą kartą festivalis surengtas 2003 metais Tytuvėnuose. Nuo 2004–ųjų kasmet plėtėsi į naujas koncertines erdves Šiaulių regione.

Per dešimtį metų festivalis išugdė gerbėjų būrį, įtvirtino savo stilių, tapo žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Tytuvėnų festivalyje koncertavo atlikėjai iš Japonijos, Pietų Afrikos Respublikos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Švedijos, Norvegijos, Izraelio ir kitų šalių.

Nuo 2005 metų festivalio meno vadovas – dirigentas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šrevenikas.

Organizatorių inf.

Organizatorių nuotr.

FESTIVALIS: Rytoj prasideda Tytuvėnų vasaros festivalis. Šiemet koncertai – ir naujose erdvėse.