„Prarasta Katarinos Blum garbė“ tapo geriausiu festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ spektakliu

Sigito DAŠČIORO nuotr.
Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklis „Prarasta Katarinos Blum garbė“ išrinktas geriausiu festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ spektakliu.

Kovo 23 dieną Rokiškyje vykusiame XXXIX Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ uždaryme paskelbti festivalio laureatai. Pagrindinis geriausio festivalio prizas atiteko Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektakliui „Prarasta Katarinos Blum garbė“ (rež. Agnius Jankevičius), jis nurungė net 15 festivalio dalyvių. Kartu su geriausio spektaklio titulu Valstybiniam Šiaulių dramos teatrui atiteko ir piniginis prizas, kurį įsteigė Rokiškio rajono savivaldybė.

Tai – ne pirmas reikšmingas spektaklio įvertinimas. Pagrindinį Katarinos Blum vaidmenį spektaklyje sukūrusi aktorė Aistė Šeštokaitė šiemet yra nominuota Auksiniam scenos kryžiui.

Anot organizatorių, spektaklis įvertintas už atliepimą šiandienos aktualijoms. Pagal Nobelio premijos laureato H. Bӧllio gerai žinomą apysaką sukurta drama kalba apie kiekvieno mūsų asmeninio saugumo pažeidžiamumą, greitai tirpstančią ribą tarp privatumo ir viešumo, apie atsitiktinių aplinkybių ir medijų poveikį, apie nesibaigiančias manipuliacijas, variacijas, interpretacijas, veidmainystes ir melagystes, su kuriomis susiduriame kiekvieną dieną.

Režisierius A. Jankevičius Katarinos Blum istoriją pasakoja pasitelkdamas populiarių TV muzikinių pokalbių šou formatą. Spektaklio turinys publikai pateikiamas, tarsi tai būtų dinamiškas, humoristinis, šmaikščių interviu ir gyvai atliekamų muzikinių numerių prismaigstytas „Vėlyvo vakaro šou“. Spektaklio žanras žaismingai apibūdinamas kaip muzikinė-kriminalinė byla.

„Vaidiname žemdirbiams“ yra vienintelis profesionalių teatrų festivalis Lietuvoje, be pertraukų gyvuojantis 39 metus. Valstybinis Šiaulių dramos teatras yra dalyvavęs visuose festivaliuose bei buvo ne kartą juose nominuotas. 2021 metais Geriausio spektaklio pagrindinį prizą pelnė Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklis „Remyga“ (rež. Oskaras Koršunovas, pjesės autorius Rimantas Kmita).

Valstybiniame Šiaulių dramos teatre spektaklis „Prarasta Katarinos Blum Garbė“ bus rodomas kovo 31 dieną.