Poetę primins skulptūra su nerta skrybėlaite

Loretos RIPSKYTĖS nuo­tr.
Poetę Oną Kubiliūtę-Mikalauskienę primins skulptūra – lauko akmuo su skrybėlaite.
Spalio 20-osios popietę Joniškyje, Martyno Mažvydo skverelyje, atidengta skulptūra, skirta Joniškio garbės pilietei, poetei, Lietuvos rašytojų sąjungos narei Onai Kubiliūtei-Mikalauskienei. Ją primins nenugludintas lauko akmuo, ant kurio elegantiškai „nutupdyta“ skrybėlaitė. Panašią, nėriniuotą kiauraraštę, dėvėdavo pati poetė.
Ona Kubiliūtė-Mikalauskienė Anapilin iškeliavo 2017-aisiais.

Poetės skrybėlaitė

Martyno Mažvydo skverelyje susirinko gausus būrys poetės kūrybos gerbėjų, literatų, bičiulių, artimųjų, bibliotekininkių, kurias ji labai vertino, Savivaldybės atstovų.

Onos Kubiliūtės-Mikalauskienės eilėmis iš jos poezijos rinkinių prabilo kraštietė aktorė Silvija Povilaitytė.

Skulptūrą atidengti patikėta Joniškio rajono merui Vitalijui Gailiui ir jos autoriui skulptoriui Artūrui Žilinskui.

„Onos Kubiliūtės-Mikalauskienės artumas žmogui, santūrumas atsispindi šiame kūrinyje. Garbės pilietės pėdsakas išliks gilus žmonių, kurie myli poeziją, atmintyje“, – sakė meras V. Gailius, padėkojęs Jono Avyžiaus viešajai bibliotekai ir literatams, kurie nuolat skatino nepamiršti poetės atminimo ir deramai jį įprasminti.

Kaunietis menininkas Artūras Žilinskas prisipažino iki dalyvavimo skulptūros konkurse nieko anksčiau nežinojęs apie poetę Oną Kubiliūtę-Mikalauskienę. Ieškant informacijos internete skulptoriaus dėmesį patraukė jos fotografija su nerta skrybėlaite ir tada pamanęs, kad šis galvos apdangalas gali būti kaip atpažįstamas, iš kitų ją išskiriantis elementas. Jo darbe, skirtame poetei, susijungė granitinis lauko riedulys, primenantis Žiemgalą, žemę, pastovumą, kurio „viršugalvyje“ šiek tiek šonu prigludusi bronzinė skrybėlė – ne tik asmeniška nuoroda į Joniškio garbės pilietės asmenybę, bet ir savo trapumu ji simbolizuoja poezijos grožį bei sudėtingumą.

Visada turėjo kuo pasidžiaugti

Poetės marti Neringa Mikalauskienė sakė, kad O. Kubiliūtei-Mikalauskienei Joniškis visada buvo lygu Margavos kaimui (Marijampolės rajonas), iš kurio ji kilusi. Margava jos atmintyje visada išliko kaip šviesos spindulys, suteikęs nepaprastą laisvės, nepriklausomybės jausmą. O Joniškyje Onutė labai vertino žmones, kiekvieną kartą rasdavo kuo pasidžiaugti, ką pagirti. Ji labai mėgo parką, ateidavo pasivaikščioti, prisėdusi kartu vis pastebėdavo – tai naują skulptūrą, tai žiedais apsipylusį krūmą, gėles.

„Jūs iš nuotraukos pagavote jos esmę. Toji skrybėlaitė buvo jos pačios nerta. Ji ne tik gražiai nėrė, bet ir gražiai kepė: pyragai turėjo būti ne tik skanūs, bet ir gražūs“, – prisiminė N. Mikalauskienė.

Poetės sūnėnas Valdas Kubilius į skulptūros atidengimą atvyko iš tos pačios jau minėtos Margavos, nutolusios nuo Joniškio 300 kilometrų.

Prie atidengto atminimo kūrinio padėta gėlių. Tuo pačiu metu buvusi Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Vilija Gilienė padėjo gėlių ir uždegė žvakelę ant Onos Kubiliūtės-Mikalauskienės kapo Vilkaviškyje, kur ji atgulė amžinojo poilsio.

Joniškyje nuskambėjo ir poetės žodžiais, Onos Gendvilienės muzika sukurta daina, ją atliko Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Joniškio skyriaus ansamblis „Sidabrė“ (vadovė Danutė Poliakienė) ir visi renginio dalyviai.

Įamžinti galvota ne vienerius metus

Poetė Joniškio garbės pilietė užgeso 2017-ųjų sausį. Dar 2021-aisiais, pasitinktant jos 95-ąsias gimimo metines, buvo svarstoma galimybė pastatyti skulptūrą ar memorialą. Galvota apie meninį akcentą šalia jos buvusių namų Žagarės gatvėje arba prie istorinės miesto parduotuvės „Eglė“, taip pat siūlyta teritorija tarp Meno mokyklos ir Joniškio kultūros centro (Martyno Mažvydo akligatvio teritorija), prie pastarojo varianto ir apsistota. Surastas ir skulptūros autorius, jis pateikė eskizą. Deja, pradėtas gaminti memorialo variantas neatitiko lūkesčių ir eskizo vizijos, todėl lėšos projektui įgyvendinti nebuvo skirtos. Tad Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešajai bibliotekai, bendradarbiaujant su Joniškio rajono savivaldybės Kultūros ir meno taryba, buvo pavesta užduotis iš naujo svarstyti ir įvertinus pateikti visus tinkamus variantus.

Sudaryta ir speciali komisija, kurioje dalyvavę architektai, menininkai, Savivaldybės administracijos, Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos, rajono Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto, rajono literatų klubo „Audruvė“ deleguoti atstovai vertino pateiktų darbų meninę vertę, originalumą, medžiagiškumą, dermę su šviesaus atminimo Joniškio garbės pilietės, poetės Onos Kubiliūtės-Mikalauskienės kūrybos temomis, aplinka bei kitomis skulptūromis, mažosios architektūros elementais ir kita. Tąkart septynis darbus pateikė trys autoriai ir diskusijų metu išsigrynino dvi nuomonės: vieniems atrodė svarbiausia, kad atminimo skulptūra tiesiogiai ar metaforiškai primintų pačią Oną Kubiliūtę-Mikalauskienę, kitiems ne mažiau rūpėjo, kad meninis darbas atrodytų patraukliai, trauktų dėmesį. Galiausiai pasirinktas jau minėto A. Žilinsko kūrinys.

Ona Kubiliūtė-Mikalauskienė iš viso išleido 18 poezijos knygų, 1998 metais ji buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą.

Ona Kubiliūtė-Mikalauskienė buvo aktyvi Joniškio literatų klubo „Audruvė“ narė, susitikimų su Kauno rašytojais organizatorė, „Poezijos pavasario“ Joniškyje iniciatorė ir dalyvė. Ne kartą poetė tapo „Šiaulių krašto“, „Šeimininkės“ laikraščių organizuoto vieno eilėraščio konkurso laureate. Už indėlį į kultūrinį ir šviečiamąjį darbą apdovanota Šiaulių apskrities administracijos padėkomis. 2004 metais už kūrybinę veiklą, krašto kultūros turtinimą bei Joniškio vardo garsinimą O. Kubiliūtei-Mikalauskienei suteiktas Joniškio garbės pilietės vardas.