Po dviejų metų pertraukos sugrįžta Jelgavos ledo skulptūrų festivalis

Organizatorių nuotr.
Šįmet Jelgavos ledo skulptūrų festivalis siūlo dar daugiau ir didesnių eksponatų.

Vasario 3-5 dienomis po dviejų metų priverstinės pertraukos (dėl pandemijos) į Šiaulių miesto partnerio Jelgavos (Latvija) Pašto salą sugrįžta tarptautinis ledo skulptūrų festivalis. Šiais metais jis jau 24-asis, o tema „Senosios dievybės“.

Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje svečiai iš Jelgavos pristatė vieną mėgiamiausių šio miesto renginių tarptautinį ledo skulptūrų festivalį, į kurį kaskart suvažiuoja ir daug lietuvių. Savivaldybės įstaigos „Kultūra“ festivalio prodiuseris Gundars Caune informavo, kad šiais metais festivalyje ledo skulptūras kurs 32 menininkai iš rekordiškai daug – net 12 – šalių: Indonezijos, Mongolijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Nyderlandų, Vokietijos, Airijos, Ukrainos, Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos. Festivalyje skulptūras kurs net 8 meistrai iš Lietuvos: Tautvilas Povilionis, Marijus Petrauskas, Vytautas Musteikis, Kęstutis Musteikis, Danas Aleksa, Mindaugas Tendziagolskis, Marius Skudžinskas, Jomantas Padgurskas.

Menininkai kurs 45 konkursines skulptūras – 30 individualių ir 15 komandinių. Lede bus skaptuojamos įvairių šalių, skirtingų kultūrų senosios dievybės. Organizatoriai pabrėžė, kad šįmet individualios skulptūros bus didesnės, nei įprastai, jos bus kuriamos iš tonos svorio ledo luito, o komandinė – iš beveik dvigubai didesnio luito. Iš viso lankytojai galės apžiūrėti apie 60 ledo skulptūrų. Nedalyvaujančios konkurse bus skirtos fotografuotis, jas bus galima liesti.

Ledo luitai yra specialiai sušaldomi Rygoje esančioje įmonėje. Jie gaminami iš maistui skirto vandens, kad nebūtų burbuliukų, priemaišų. Toks ledas ilgiau netirpsta.

Ledo kūriniai bus eksponuojami Pašto saloje, J. Čakste bulvare ir koncertų salėje po atviru dangumi „Mitava“.

Festivalio atidarymas vyks penktadienį 19,30 valandą. Jo metu bus apdovanoti konkurso nugalėtojai, koncertuos grupė „Rigas modes“ ir reperis Ozols. Organizatoriai akcentuoja, kad šeštadienio vakaras festivalyje bus gana lietuviškas. Scenoje pasirodys grupės „The Roop“ ir „Big all and the jokers“, kurios solistas Algirdas Šuminskas.

G. Caune pranešė, kad miesto centre prie senosios pilies bus organizuota stovėjimo aikštelė autobusams, o lengvuosius automobilius galima statyti visose miesto vietose, kur nedraudžiama, nes automobilių parkavimas Jelgavoje nėra apmokestintas.

Organizatoriai tikisi palankaus oro, pagal prognozes laukiama nedidelio minuso. Norintys pigiau įsigyti bilietus, tai turėtų padaryti iki vasario 2 dienos internetu. Pigesni bilietai – moksleiviams, studentams, senjorams, šeimoms.

Jelgavos regioninio turizmo centro viešųjų ryšių atstovė Julija Berkfeldė kvietė apsilankius ledo skulptūrų festivalyje, pasigrožėti ir pačiu miestu. Atidarytos naujos interaktyvios ekspozicijos šv. Trejybės bokšte, įrengta ekspozicija apie senąją latvių madą su galimybe interaktyviu būdu pasimatuoti nacionalinius latvių vestuvinius drabužius. Atidarytas senojo miesto namas su įdomia senosios Jelgavos ekspozicija. Šis miestas, panašiai kaip ir Šiauliai, Antrojo pasaulinio karo metais buvo beveik visiškai sugriautas. Norintys daugiau informacijos, gali kreiptis į Turizmo centrą.